Nyheder

Rædselskabinet lænsede Roskilde Bank

Et lille udsnit af dansk erhvervslivs rædselskabinet var med til at give Roskilde Bank dødsstødet. En håndfuld danske og udenlandske banker ville end ikke købe banken for en krone og forklarer det blandt andet med, at ganske få og ganske bestemte storkunder har lånt alt for mange penge i banken, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kenneth Schwartz Thomsen, der er sigtet for skattesvindel, skylder for eksempel banken godt en milliard kroner, mens byggekongen Kaj Wilhelmsen har lånt 800 mio. kr. Begge to og flere andre, der tidligere har kostet sektoren store tab, ville være blevet afvist i stort set alle andre danske banker.

Kunder opdelt i røde og grønne

Alligevel sagde Roskilde Banks ledelse ja tak, når de ville låne hundredvis af millioner af kroner. Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger blev banken i salgsprocessen delt i en rød og grøn del, hvor kunderne i den røde del alene tegnede sig for lån for 16 mia. kr. Det er den slags udlån, der betyder, at banken ville være gået konkurs, hvis ikke Nationalbanken havde reddet den.