Nyheder

Lavere oliepris truer ny energi

Tårnhøje priser på brændstof har det seneste år varmet godt på bundlinjen hos de danske virksomheder, der arbejder med energiteknologi, men nu er kurven knækket. Prisen på olie, kul og naturgas er den seneste måned faldet med over 20 pct., og det presser de vedvarende energi-teknologier, skriver Børsen Klima.

"Det er klart, at faldende priser på traditionelle energikilder mindsker gevinsten ved at investere i at udvikle nye, alternative energikilder på den korte bane," siger overvismand Peter Birch Sørensen.

Lavkonjunktur gør olie billigere

"Det, vi oplever i øjeblikket, er, at den lavkonjunktur, der er sat ind, dæmper efterspørgslen efter olie og andre fossile brændstoffer, og at det har fået prisen til at falde," siger overvismanden.

Olieprisens dyk den seneste måned er det største fald i over 25 år, og senioranalytiker i Danske Bank Arne Lohmann Rasmussen mener da også godt, at vi kan skyde en hvid pil efter de meste aggressive forudsigelser om olieprisens himmelflugt.

"Vi kan godt afblæse nogle af de dommedagsprofetier, der har været om, at nu skulle olieprisen op i 250 dollar. Vi har nu nået et punkt, hvor vi ser nogle af de stabiliserende faktorer træde ind i forhold til olieprisen," siger han til Børsen.

Han mener dog heller ikke, at olieprisen vil fortsætte sin rutsjetur, men forudser derimod høje, men også volatile energipriser fremover.

"Vi vil mene, at man kan godt tillade sig at lægge en relativt høj oliepris på denne her side af de 100 dollar til grund for sine investeringer," siger han til Børsen Klima.

Ikke udsigt til panik

Ude i de virksomheder, der har gjort energiforsyning og energiteknologi til deres levevej, er der ikke den store panik at spore, selvom de anerkender, at en lav oliepris kan skade deres konkurrenceevne på sigt.

"Hvis olieprisen fortsætter med at falde, vil tilliden til markedet for vedvarende energiteknologi blive svækket," siger direktør i Dansk Energi Hans Duus Jørgensen.

Han understreger dog, at prisen - trods den seneste måneds voldsomme fald - stadig er meget høj, og at alt peger på en øget knaphed på oliemarkederne fremover.

"Jeg tror, det voldsomme fald, vi oplever lige nu, blot er udtryk for en midlertidig krusning," siger han til Børsen Klima.

Det synspunkt bakkes op af Anders Stouge, direktør i DI Energibranchen.

"Det vil være en fatal fejl at basere sine investeringer i vedvarende energiteknologier på dagsaktuelle priser på olie," siger han og understreger, at han forventer, at væksten i dansk energiteknologi vil fortsætte.