Nyheder

Er isbjørnen ikke længere øverst i fødekæden?

Det er svært at være isbjørn i disse år. Ikke alene bliver deres leveområder mindre hvert år på grund af den globale opvarmning.

Men nu stiller forskere fra Norsk Polarinstitut i Tromsø også spørgsmålstegn ved, om Isbjørnen er øverst i den polare fødekæde efter fundet af kæbebenet fra en ung bjørn i maven på en grønlandshaj. En hajart, der kan blive op til 6,5 meter og veje 600 kilo. Det skriver den engelske netavis independent.co.uk.

Hidtil har man ment, at kun spækhuggere har turdet angribe isbjørne.

Søgte efter svar på sælgåde

Den norske sælekspert Kit Kovacs var forskeren, der gjorde fundet, da hun forsøgte at finde ud af, hvad det var, der dræbte et stort antal spættede sæler nær den norske ø Svalbard.

clash

Isbjørnen kan blive op til 2,8 meter lang og veje 500 kilo

Isbjørnen kan blive 25 år gammel i det fri

Grønlandshajen kan blive 6,5 meter lang og veje 600 kilo og er et af de dyr i verden, der kan blive ældst - næsten 200 år

"Vi blev så chokerede, at vi kom til at grine," siger Kit Kovacs til independent.co.uk

Udsigterne til en fremtidig dyst på liv og død mellem verdens største land-rovdyr og grønlandshvalen er i sandhed giganternes kamp, og en kamp, som med garanti vil tiltrække naturfilm-magere til Nordpolen.

Forskere tvivler på historien

Haj-eksperter føler sig dog ikke overbevist om, at historien kan føres til protokols. Flere mener, at det er mere sandsynligt, at hajen har spist af et bjørnekadaver, da selv en ung levende bjørn vil være for stor en mundfuld for hajen.

En anden årsag til, at forskere stiller spørgsmålstegn ved historien er, at grønlandshajen lever på meget dybt vand, hvor isbjørne ikke kan komme ned.

Men Kit Kovacs fra Norsk Polarinstitut fastholder sin teori, da der er fundet sælrester i maven på grønlandshajer, så noget tyder på, at grønlandshajer også søger føde på lavt vand, mener hun.

Kit Kovacs teori bliver støttet af, hvad forskerneikkefandt i maven på grønlandshajen, nemlig snyltedyr. Små leddyr, som typisk spiser af kadavere