Nyheder

Ruiner ødelægger landsbyer

Som uhyggelige monumenter over random-rådernes forfald får tusindvis af tom-me og lurvede landejendomme lov til at stå i årevis uden at blive revet ned.

De er grimme, skæmmer naturen og dræ-ber udviklingen i landsbysamfundet, og hverken ejere eller myndigheder gør noget, skriver Vejle Amts Folkeblad. "En enkelt ruin kan skæmme en hel landsby eller et landskab, og det holder tilflyttere og virksomheder væk fra områder, der i den grad har brug for udvikling og nye arbejdspladser," siger Carsten Abild, formand for landsforeningen Landsbyerne i Danmark.

Han efterlyser handling hurtigst muligt.

Ifølge Dansk Landbrug er der cirka 30 millioner kvadratmeter faldefærdige landbrugsbygninger fordelt på hele landet. Det svarer til 50.000 bygninger i alt.

Nedrivning vil koste otte milliarder

Det vil ifølge landbrugets beregninger koste otte milliarder at jævne samtlige ruiner med jorden. Spøgelsesruinerne er ofte forældede landbrugsbygninger, som landmændene ikke længere har brug for, fordi jorden er solgt fra, eller fordi nye og mere tidssvarende bygninger er blevet opført i stedet.

Arkitekt og landsbyforsker ved Aalborg Universitet, Jørgen Møller, kalder problemet for katastrofalt.

"Det fortvivlende er, at myndighederne intet kan stille op. Kommunerne kan ikke tvinge ejerne til at rive bygningerne ned på grund af den private ejendomsret. Med mindre ejendommene udgør en decideret miljørisiko, kan de derfor få lov at skæmme naturen og de små bysamfund i årevis," siger han.

Ifølge arkitekt og landskonsulent Kræn Ole Birkkjær fra Dansk Landbrugsrådgivning under Dansk Landbrug forfalder de mange forladte bygninger, fordi landbrugsproduktionen er blevet så effektiv, at landmændene ikke behøver samme plads som tidligere.

Udsigt til flere forladte bygninger

Samtidig bliver der færre og større bedrifter. Landbruget forventer selv, at der kun vil være 8-10.000 bedrifter i 2015 mod 25.000 i dag. Derfor er der udsigt til endnu flere forladte ejendomme i fremtiden.

"Og det er faktisk billigere at lade de ubrugte bygninger stå i stedet for at rive dem ned. Det koster cirka 400 kroner at rive én kvadratmeter ned. Har du et par tusinde af slagsen, løber det hurtigt op," siger Kræn Ole Birkkjær.