Nyheder

Tusinder menes syge af salmonella

Flere tusinde danskere er formentlig i øjeblikket syge af salmonella. Statens Serum Institut har kendskab til 500 smittede. "Men i realiteten er antal-let af syge meget større, end det vi ser på laboratoriet," fortæller overlæge Steffen Glismann.

"De seneste tal viser kun toppen af isbjerget. Flere tusind kan være syge, for det er ikke alle danskere, der går til lægen, når de har det skidt og har diarré," siger han. Statens Serum Institut regner ikke med, at antallet af sygdomstilfælde vil falde i den kommende tid.

Tværtimod. Det varme sommervejr, der vælter ind over landet, vil sætte antallet af salmonellaramte i vejret, fortæller overlægen.

Synderen bag det store salmonella-udbrud er endnu ikke fundet.

Voksende pres på fødevareministeren

Mens flere og flere danskere smittes med salmonella, så vokser presset på fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) for at gøre noget ved sagen. Politikerne er utålmodige, men de er ikke enige om en løsning, og Venstre og De Konservative holder hånden over ministeren.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten ønsker et hurtigt og ensidigt dansk stop for udenlandsk salmonellakød, mens Socialdemokraterne giver fødevareministeren chancen for at handle. Men sker det ikke hurtigt, vil fødevareordfører Bjarne Laustsen (S) overveje at støtte forslaget.

"Hvis ikke hun kommer med initiativer, så vil vi selvfølgelig overveje at støtte dansk enegang for at lægge pres på systemet," siger han.

Bjarne Laustsen opfordrer fødevareministeren til at afbryde sin ferie og svare på, hvilke initiativer hun vil tage.

De to regeringspartiers fødevareordførere freder på den anden side ministeren i hendes sommerferie.

"Situationen er - uanset om ministeren kommer hjem fra ferie i dag, i morgen eller om en uge - at vi ikke kan sætte en stopper for udenlandsk kød nu," siger Tina Nedergaard (V).

EU behandler en dansk ansøgning om særstatus i EU for salmonellakød. Så kan Danmark afvise kyllingekød og æg med salmonella fra andre lande. Fødevarestyrelsen håber, at der ligger et svar fra EU inden slutningen af 2008.