Radovan Karadzic anholdt

En af verdens mest eftersøgte krigsforbrydere, de bosniske serberes tidligere præsident Radovan Karadzic, er blevet anholdt af sikkerhedsstyrker i Serbien efter 11 år på flugt.

Det meddelte den serbiske præsident, Boris Tadic, i en erklæring sent mandag aften. "Karadzic er blevet lokaliseret og anholdt her til aften," hed det i erklæringen.

FN's krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien har tiltalt Karadzic for folkemord under den 43 mĂĄneder lange belejring af Sarajevo.

Mindst 20.000 døde

Belejringen under den bosniske borgerkrig kostede 12.000 mennesker livet, og han anklages ogsĂĄ for at stĂĄ bag massakren pĂĄ omkring 8000 muslimer i Srebrenica i 1995.

Kort om Radovan Karadzic:

  • Radovan Karadzic blev født 19. juni 1945 i en lille landsby i Montenegros bjerge.
  • Karadzic uddannede sig til psykiater med speciale i neuroser og depression.
  • Karadzic blev i 1992 den første præsident i den bosnisk-serbiske regering. Han advarede mod at gøre Bosnien til en selvstændig stat, før krigen brød ud.
  • I juli 1995 sigtede FN's krigsforbryderdomstol i Haag ham for at havde givet tilladelse til at skyde civile under belejringen af Sarajevo. Fire mĂĄneder senere blev han for anden gang sigtet for folkedrab i forbindelse med massakren pĂĄ op mod 8000 muslimer i Srebrenica.

Massakren i Srebrenica er central i krigsforbryderdomstolens anklager, da det er den værste enkeltstående krigsforbrydelse, der er begået i Europa efter Anden Verdenskrig.

Den 63-årige uddannede psykiater blev i aftes overdraget til krigsforbryderdomstolens undersøgelsesdommer i Beograd, meddelte præsidentkontoret i den serbiske hovedstad.

Tribunalets nye chefanklager, Serge Brammertz, hilste den opsigtvækkende anholdelse velkommen og lykønskede de serbiske myndigheder med deres fangst, som han kaldte "en milepæl" i Serbiens samarbejde med FN-domstolen.

Åbner døren til EU

"Vores kolleger i Beograd har informeret mig om den succesfulde operation, som førte til anholdelsen af Radovan Karadzic," sagde chefanklageren i en erklæring, udsendt fra tribunalet i Haag.

EU har længe krævet Karadzic og dennes tidligere hærchef, Ratko Mladic, fra borgerkrigen i Bosnien anholdt, og anholdelsen ventes at gøre Serbiens ambitioner om at komme med i EU mere realistiske. Mladic er stadig eftersøgt.