Nyheder

Boom i salget af slankepiller

Lysten til at blive slank får overvæg-tige til at gribe til pillerne, skriver Berlingske Tidende.

Sidste år fik 21.315 danskere en re-cept på slankepiller stukket i hånden af deres praktiserende læge, og det er en stigning på 64 pct. siden 2003, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen.

Omkring år 2000 var over 100.000 danskere i behandling med slanke-piller, men tallet styrtdykkede i 2003, da midlet Letigen blev trukket af markedet, mistænkt for have forårsaget flere dødsfald.

Boom vækker bekymring

De seneste års stigning i brugen af andre slankemidler vækker bekymring i lægernes egne rækker, hos formanden for Lægeforeningens medicinudvalg, Yves Sales.

Han mener det store antal brugere tyder på, at folk, der kun har et kosmetisk problem, misbruger pillerne:

"Målgruppen er utroligt smal, så forbruget kommer meget bag på mig. Jeg kan være meget bekymret for, om pillerne anvendes på kosmetisk indikation, dvs. for at ændre folks udseende, eller om der er reel helbredsmæssig grund til det," siger han.

Yves Sales mener overhovedet ikke, at pillerne, der kun må udskrives til svært overvægtige, virker: "Argumenterne for at bruge disse typer medicin er oppustet af lægemiddelproducenterne. Forholdet mellem virkning, pris og bivirkninger er helt ude på overdrevet," siger Yves Sales, der selv er praktiserende læge og aldrig ordinerer slankepillerne.

Læge: Piller forbedrer livskvalitet

Søren Toubro, overlæge på Hvidovre Hospitals 'Reduce"-klinik', hvor bl.a. slankepiller afprøves for virksomheder, medgiver, at slankepiller i patientforsøg kun har øget vægttabet med tre-fem kilo.

Til gengæld nedsætter slankepillebrugere - ifølge forsøg - risikoen for at få sukkersyge med 40-50 pct.:

"Man må heller ikke glemme, at overvægtige har en generelt dårlig livskvalitet. Dét i sig selv skal ikke retfærdiggøre, at man tager piller, men set ud fra en helsebetragtning er der en betragtelig gevinst," siger han, der også er formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning (overvægtsforskning, red.).

Slankepiller giver alvorlige bivirkninger

Slankemidlet Acomplia blev sidste år sat i forbindelse med øget forekomst af depressioner, angst og selvmordstanker.

En sammenhæng, der får overlæge Steffen Thirstrup hos Lægemiddelstyrelsen til kraftigt at fraråde slankepiller til patienter, der har haft depressioner.

Danskerne brugte sidste år 38 mio. kroner på de ekstremt dyre piller - bl.a. Reductil, Xenical og Acomplia. Fire ud af fem behandlede er kvinder.