Nyheder

Stråler kan stoppe salmonella

Danmark er lige nu ramt af det værste salmonellaudbrud i 15 år, og tusindvis af danskere er syge. Det kunne være undgået, hvis det blev tilladt at strålebehandle madvarer som kød og fjerkræ, oplyser metroXpress.

"Strålebehandling dræber de sygdoms-fremkaldende mikroorganismer, kan ikke smages i maden og er simpel at bruge. Det er på tide, at man begynder at overveje andre metoder i kampen mod salmonella end de mange mislykkede og dyre handlingsplaner," siger dyrlæge og tidligere levnedsmiddelkontrollant Søren Nielsen.

Vil slå bakterierne ihjel

Hos Fødevareinstituttet, der forsker og rådgiver inden for blandt andet fødevaresikkerhed, er man enig i, at stråling kan bekæmpe bakterier, der er skyld i salmonellainfektion og andre mavelidelser.

"Det vil slå bakterier i maden ihjel, og fra et sundhedsmæssigt synspunkt har vi ikke de store betænkeligheder ved bestråling af mad," siger seniorforsker i Fødevareinstituttet Morten Poulsen.

Køb dansk

Ifølge flere undersøgelser har bestråling af maden ikke uheldige bivirkninger for mennesker, og i flere EU-lande kan forbrugerne blandt andet købe bestrålede kyllinger og skaldyr. I Danmark har politikerne i årevis været imod stråling af madvarer. Det er ikke det rigtige våben mod salmonella, mener fødevarepolitisk ordfører for Venstre Jens Kirk.

"Det er absolut ikke løsningen. Det vil kunne bruges til at skjule holdbarheden af maden og slække på hygiejnen. Vi skal bare købe danske varer, så kan vi lettere undgå salmonella," siger Jens Kirk.