Nyheder

DK betaler for afghanske moskéer

Som led i genopbygningen af Afghani-stan har danske soldater renoveret og udbygget ni moskeer i det danske ansvarsområde i den uroplagede Helmand-provins. Samtidig er man i gang med at bygge en større moské, der kan rumme 200 mennesker.

"Vi møder de lokale og tilbyder hjælp med genopbygningen. Vi må erkende, at det ofte er det allerførste, de lokale beder om, en moské. Religion er så integreret en del af deres liv, at det kan virke vigtigere end skoler og andre ting," siger Jens Morten Jørgensen, major i HOK til metroXpress.

Krarup er ikke begejstret

Dansk Folkepartis medlem af Forsvarsudvalget, Søren Krarup, er ikke begejstret for tanken om, at der bliver bygget moskeer i Afghanistan for danske skattekroner.

"Jeg er ikke tilhænger af, at man bygger moskeer. Men nogle steder kan der være ekstreme situationer, hvor det kan være nødvendigt. Men man skal være varsom med, hvad moskeerne bruges til. Det vil være selvmorderisk, hvis de tjener til at radikalisere afghanerne," siger han.

Frisk vand gør terrorister skarpe

De lokale afghanere har stor indflydelse på, hvad der skal genopbygges i området. Forsvaret mener, at det får de lokale til at passe bedre på genopbygningen. Samtidig kan det købe goodwill blandt de lokale, som måske er på vippen til at støtte Taleban.

Hvad har jeres overvejelser været omkring, at moskeerne også kan bruges til at radikalisere og skabe fremtidige terrorister?

"Man kan aldrig udelukke noget. Jeg kan heller ikke udelukke, at frisk drikkevand gør terrorister mere kampklare. Når vi bygger veje, så kan de også bruges til at køre med våben. Når vi hjælper lokale med moskeer, så har vi ikke opfattelsen af, at det er med radikalisering for øje," siger major Jens Morten Jørgensen.

Indflydelse til folket

Hans Christian Thorning (V), der er formand for folketingets forsvarsudvalg, mener, at det er vigtigt at give afghanerne indflydelse på, hvad pengene til genopbygningen skal bruges til.

"Vi kan være meget kloge her i Danmark. Men hvis afghanerne vurderer, at en moské er vigtig for at få landet til at fungere igen, så skal vi hjælpe dem med det. Vi er der for at genopbygge og få landet på fode igen," siger han til metroxpress.