Nyheder

Ny mødom på skatteydernes regning

Indvandrerkvinder får falske jomfru-hinder på regionernes og kommunernes regning. Det sker, når praktiserende læger, gynækologer eller socialrådgiv-ere vurderer, at kvinden er truet på livet, hvis hun bliver sendt i ægte-sengen uden jomfruhinde. Det møder kritik fra socialrådgiver Christina Aamand.

"Samfundet blåstempler faktisk den symbolværdi mødommen har, og siger indirekte til pigerne: "Ja, det er rigtigt, I mangler da noget, kom, så betaler vi," siger hun kalder indgreb-et en bjørnetjeneste og "forkasteligt".

Christina Aamand er desuden sygeplejerske og forfatter til bogen "Mødom på mode."

En individuel vurdering

Gynækolog Lasse Raaberg er en af de læger, som i løbet af de sidste 10 år på henholdsvis Rigshospitalet og Odense Universitetshospital har lavet cirka 10 rekonstruktioner af jomfruhinder.

"Når jeg har foretaget indgrebet, har det altid været drøftet på et morgenmøde med andre læger inden. Jeg synes, at man må vurdere individuelt, om et indgreb skal bevilges, for verden er ikke sort og hvid," siger han.

Det er den heller ikke i den kommunale verden.

Furesø Kommune har en enkelt gang inden for det sidste år valgt at betale for en falsk jomfruhinde på en privat klinik.

Ydelseschef Flemming Sommer vil ikke kommentere den konkrete sag, men fortæller, at hvis socialrådgiveren vurderer, at det af sikkerhedsmæssige årsager er nødvendigt med en operation, fordi den kan afvæbne eksempelvis udstødelse fra familie eller æresdrab, så kan kommunen med loven i hånden gå ind og betale. Han kan dog godt se problematikken:

"Omvendt er der er heller ikke nogen, som billiger, hvis vi ikke reagerer på en trussel. Det er et spørgsmål om holdning. Tæller individets sikkerhed eller samfundets normer højest?," siger han og fortæller, at kommunen vil gøre det igen, hvis en lignende situation opstår.

Samfundet siger indirekte til pigern: "Ja, det er rigtigt, I mangler da noget, kom, så betaler vi"

Christina Aamand

4500 kroner for ny mødom

At det offentlige betaler for genetablering af jomfruhinder er ikke ny viden for overlæge og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Morten Lebech.

Ligeledes har gynækolog Christina Felding fra sin privatklinik flere gange faktureret et styk mødom til kommunerne. Her lyder regningen på 4500 kroner.

For det beløb kan kvinder sløre deres aktive seksualliv. I nogle kulturer skal kvinden nemlig bevise sin uskyld ved blod på lagnet efter bryllupsnatten. Hvis hun ikke kan det, risikerer hun at blive dømt som "utugtig".