Nyheder

Nordpolen kan være isfri om fem år

Selv om vinteren i de arktiske egne dette år har været koldere end sædvanligt, smelter isen omkring Nordpolen hurtigere end nogensinde. Det viser nye tal fra NSIDC, der er USA's nationale videnscenter for sne- og isforskning, skriver BBC.com

Nu er mængden af is tilbage på niveau med sidste sommer, der satte ny lav rekord for mængden af is.

Videnskabsfolk på projektet siger, at isen er så tynd, at den smelter hurtigt, og al isen omkring Nordpolen kan være helt væk om fem til ti år.

Tynd is smelter hurtigt

I marts oplyste den amerikanske rumfartsorganisation Nasa, at de isdækkede områder i arktis var større end i 2007, men store dele af områderne var kun dækket af et tyndt lag is. Det smelter relativt langt hurtigere end tyk havis.

2080, 2050, 2030 og så videre

For få år siden forudsagde forskerne isfri somre i Arktis i år 2080. Siden hen har forskellige computer-modeller forudsagt isfri somre mellem år 2030 og 2050.

Men så blev det sommer år 2007, og isen omkring Nordpolen smeltede i større omfang end tidligere set, og i slutningen af 2007 lød udmeldingen fra førende forskere, men de bliver konstant overhalet af nye beregningsmodeller.