Nyheder

Rhododendronbusk er ikke et navn

Tommelise, Europa, Salsabil eller Nugga. Eller hvad med King, Nimbus eller Goodluck? Kreativiteten fejler intet, når forældre skal hitte på navne til deres børn, og efter at den nye og mere liberale navnelov trådte i kraft i april 2006 er antallet af godkendte fornavne på det nærmeste eksploderet, skriver JydskeVestkysten.

Flere end 17.000 pige- og drengenavne står nu på listen, som man frit kan vælge efter. Det er omkring 6500 flere, end før den nye lov. Og der kommer flere til, efterhånden som forældrene får godkendt et nyt navn.

"Tidligere bestemte staten mere, hvad man kunne tillade at kalde sit barn, men i dag er det stort set alene op til forældrene, forklarer lektor i navneforskning ved Københavns Universitet, Michael Lerche Nielsen.

Rhododendronbusk er ikke et navn

Men der er dog grænser, pointerer han.

"Et fornavn skal stadig bære præg af at være et navn, så du skal ikke regne med at kunne kalde din søn for Truck og din datter for Natpotte og så få det godkendt. Det måtte eksempelvis et forældrepar fra Syddanmark sande, da de for nylig fik afslag på at måtte kalde deres datter Rhododendronbusk.

"For det første ville barnet få svært ved at kunne stave til sit eget navn, og for det andet ville det nok også give en vis risiko for at blive drillet," forklarer Bente Koudal Sørensen, kontorchef i Statsforvaltningen Syddanmark.

I dag er det således statsforvaltningerne, der skal godkende nye navne, og her oplever Bente Koudal Sørensen, at mange forældre gerne vil give deres barn et specielt navn.

"Et barn er jo noget helt særligt, så det skal navnet også være. Faktisk blev et forældrepar noget sure, da de opdagede, at det navn, som vi havde godkendt til deres datter, ville komme på listen over godkendte navne. For så kunne alle jo fremover bare tage det samme navn, som de møjsommeligt selv havde opfundet. Og så ville det jo ikke være specielt længere," fortæller hun.