Nyheder

Irsk måling chokerer i Bruxelles

En irsk meningsmåling, der for første gang peger på et nej ved EU-folkeafstemningen i næste uge, har skabt noget nær chok i Bruxelles.

I håb om et ja lancerede EU-Kommissionen en appel til de irske vælgere om at møde talstærkt frem, når de på torsdag som de eneste i Europa får mulighed for at stemme om Lissabontraktaten.

"Hvis der er en ting, som kommissionen i dag ønsker at understrege, så er det, hvor vigtigt det er, at det irske folk bruger deres ret til at stemme," sagde cheftalsmanden Johannes Laitenberger.

35 procent har ikke besluttet sig endnu

Irske eksperter spår, at valgdeltagelsen bliver afgørende for et ja, fordi tilhængere af traktaten generelt er mere tilbøjelige til at holde sig væk fra valglokalerne end modstandere.

Målingen, som blev bragt i avisen Irish Times, viser, at 35 procent af vælgerne vil stemme nej, mens 30 procent har tænkt sig at stemme ja. Syv procent vil blive hjemme, mens 28 procent ikke har besluttet sig endnu.

Så selv om irerne udgør mindre end en procent af EU's samlede befolkning på 490 millioner, kan det blive dem, som med net ej får forhindret indførslen af det nye regelsæt, der ud fra et ønske om effektivisering ændrer magtforholdet mellem de 27 EU-lande.

Irland kan forlade EU helt

Andre muligheder i tilfælde af et nej er, at irerne træder ud af unionen, eller at de får en slags forbehold ligesom de fire danske, der blev skabt efter den danske folkeafstemning i 1992.

Modstanderne er bange for, at traktaten kan føre til en fjernelse af Irlands særlige regler inden for skat, handel, abort og militær. Den påstand kalder traktattilhængerne for en ren skræmmekampagne.

I 2001 stemte Irske vælgere nej til Nicetraktaten, men det blev omgjort ved en senere afstemning.

Lissabontraktaten er sårbar, fordi Frankrig og Holland i 2005 stemte nej til dens forgænger, forfatningstraktaten.

Målingen, som er lavet af instituttet TNS/mrbi, er lavet på basis af interviews med 1000 vælgere over hele Irland. I forhold til en lignende måling for tre uger siden er nejsiden gået 18 procentpoint frem.