Nyheder

S: Gratis rygestop-kurser til børn

Det skal være gratis for børn helt ned til 12-års-alderen at få hjælp til at kvitte smøgerne. Sådan lyder et nyt forslag fra Socialdemokraterne, skriver Urban. I dag er indsatsen i folkeskolen kun forebyggende, og det er langt fra nok, mener idrætsord-fører, Flemming Møller Mortensen (S):

"Vi vil lave særlige rygekurser for unge, så skolens læger og sundheds-plejersker har et reelt tilbud til rygerbørnene," siger han til Urban. 27 procent af alle drenge og 26 procent af alle piger i alderen 16-20 år ryger.

Mange begynder at ryge af sociale årsager

Samtidig ønsker 45 procent at holde op. Så potentialet er der, mener sundhedskonsulent i Folkesundhed København, Lone Just.

Hun opfordrer til, at der bruges andre metoder end på rygestopkurser for voksne, hvor der skrives rygestopdagbog og bruges nikotinpræparater til at dulme abstinenserne.

"Mange unge har en social årsag til at begynde at ryge. For dem handler det om at være med i gruppen og gøre sig gældende i en gruppe, og om hvad vi kan sætte i stedet for de her smøger. Det er vigtigt, at det bliver børnenes eget tilbud," siger Lone Just til Urban.