Nyheder

Fogh i spil til NATO-toppost

Statsministeren har gentagne gange af-vist, at han er på vej til en interna-tional toppost.

Men på rygtebørsen er han fortsat et varmt emne - nu som ny generalsekretær for NATO.

Politiken har talt med en række cen-tralt placerede kilder i forsvarsalli-ancen og allierede landes udenrigsmini-sterier, der alle peger på Fogh som den perfekte afløser for den nuværende generalsekretær, hollænderen Jaap de Hoop Scheffer.

"Det er helt klart Skandinaviens tur. Og den danske statsminister ligner den helt rigtige mand"," siger en højtstående NATO-kilde.

Venter med udnævnelse

Mens EU's nye topposter som 'præsident' og 'udenrigsminister' skal besættes inden januar kan en ny NATO-chef vente til det tidlige forår, fordi Scheffer først går af i april.

En kilde tæt på generalsekretæren i siger, at alliancen formodentlig vil vente og se, hvem der får de nye europæiske topjob, før Scheffers afløser findes.

"Hvis Fogh Rasmussen efter nytår står tilbage som manden, der var lige ved at få en af EU-posterne, så er det meget muligt, at Frankrigs præsident, Sarkozy, anbefaler ham i NATO," siger den udenlandske Nato-kilde til Politiken.

Det er helt klart Skandinaviens tur. Og den danske statsminister ligner den helt rigtige mand

NATO_kilde

Gode kort på hånden

Foghs gode forhold til Frankrig, Tyskland, Storbritannien og USA fremhæves sammen med Danmarks engagement i Afghanistan og på Balkan som gode kort for Fogh. Ligeledes er både Danmark og Norge flere gange blevet forbigået. For eksempel da Venstres tidligere formand Uffe Ellemann i 1995 blev forhindret af franskmændene i at blive generalsekretær.

Derfor bliver Foghs navn ved at dukke på rygtebørsen.