Nyheder

Hver femte: Frederik på tronen nu

Dronning Margrethe burde trække sig og overlade tronen til sin nu 40 år gamle søn.

Sådan lyder meldingen fra mere end hver femte dansker i en undersøgelse, Capacent Epinion har foretaget for Urban. Men op imod hver anden dansker ikke ser nogen grund til et generationsskifte på Amalienborg.

Ifølge historiker ved Århus Universi-tet, Carsten Porskrog Rasmussen, er det noget nær utænkeligt, at en frisk og rask regent forlader den danske trone på grund af efterfølgerens alder.

"Her i landet har man i modsætning til Holland ingen tradition for pension i kongehuset. Og ender Margrethe med at ændre på det, så bliver det næppe lige med det samme. For i dag har kongehuset ingen reel magt. Kun symbolsk og repræsentativ værdi. Og det betyder, at Dronningen bortset fra få faste opgaver så som at underskrive love, udnævne regeringer og modtage statsoverhoveder kan uddelegere det meste af sit arbejde til andre medlemmer af familiekollektivet uden at slippe rigsæble og scepter," siger Porskrog Rasmussen til Urban.

Han tvivler på, at Dronning Margrete en dag vil sidde som regent i en plejehjemsseng - men ser ingen anledning til, at danskerne i dag skal frygte eller forvente, at deres kronprins får tronen i 40 års fødselsdagsgave af sin mor. For som han siger:

"40 år er ingen alder for en kronprins. Vi har haft flere med den alder - men sker der ikke noget i løbet af de næste fem år - eller ti - så tilhører Frederik pludselig en lille eksklusiv klasse af danske langtids-kronprinser, som er nået at komme godt op i årene, før de får fast plads ved bordenden."