Nyheder

Madpriser: Bioetanol frikendes

Rygterne om, at produktionen af bio-brændstoffer er en hovedårsag til de skyhøje, globale fødevarepriser, er stærkt overdrevne. Sådan lyder meldin-gen fra landbrugsøkonomerne i de vest-lige landes økonomiske samarbejdsorga-nisation OECD over for Børsen Klima.

"Den nuværende bølge i de globale fødevarepriser, hvor prisen på korn er mere end fordoblet på bare et år, ville være sket selv uden den øgede produktionen af biobrændstoffer," siger Loek Boonekamp, chef for OECD's afdeling for fødevareanalyse.

Ifølge den internationale topøkonom skal hovedårsagen til de høje fødevarepriser lige nu findes i en helt ekstraordinær situation af global underproduktion og lave lagerbeholdninger, kombineret med visse elementer af spekulation og panik på markedene.

Underskud i kornproduktion på 60 mio. ton

For verdens fire største produktionssteder USA, Canada, Australien og Den Europæiske Union har OECD regnet sig frem til et samlet aktuelt underskud i kornproduktionen på 60 mio. ton. i 2006/07. Det er fire gange så meget som stigningen i forbruget af biobrændstoffer.

"Selvfølgelig har biobrændstofferne også haft en marginal effekt, men langtfra nok til at forklare det nuværende, historisk høje prishop," siger Loek Boonekamp til Børsen Klima.

I OECD's seneste prognose for udviklingen på de internationale fødevaremarkeder forudsiger organisationen, at priserne på hvede og andre kornarter kommer til at falde igen fra det nuværende høje niveau - dog kun til et niveau, der ligger varigt over de priser, som verden har vænnet sig til gennem det seneste årti.