Nyheder

Nye spekulationer om Foghs jobplaner

Spekulationerne tager til om statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) kandidatur til en international toppost i EU eller NATO. Senest har Anders Fogh Rasmussen (V) i samtaler med en centralt placeret EU-parlamentariker, Andrew Duff, efterladt indtryk af stærk interesse i posten som fast EU-formand. Og i torsdags nævnte britiske BBC News, i en større analyse af en halv snes kandidater, Fogh blandt favoritterne til denne post.

Selv om Statsministeriet i dag henviser til, at Anders Fogh Rasmussen senest i tirsdags, på sit ugentlige pressemøde, understregede, at han ikke er kandidat til en international toppost, så har han åbenbart talt for døve ører.

I hvert fald siger Andrew Duff, på baggrund af sine samtaler med Anders Fogh Rasmussen, at den danske statsminister er "i en gunstig situation", hvis han ønsker at "udnytte chancen" for at blive EU's første præsident.

"Og ærlig talt, min egen fornemmelse er, at han er stærkt indstillet på at udnytte den," siger den britiske parlamentariker, der er liberal ligesom statsministeren.

Duff rådgiver parlamentsformand

Andrew Duff står centralt, fordi han er en af tre EU-parlamentarikere, som rådgiver EU-parlamentsformand Hans-Gert Pöttering om implementeringen af Lissabontraktaten og dermed også jobbeskrivelsen for den nye "præsident", ligesom kandidaturer drøftes i kredsen. Samtidig er Andrew Duff en central figur i ELDR, de europæiske liberales organisation.

Så sent som tirsdag afviste Anders Fogh Rasmussen over for dansk presse, at han over for ELDR skulle have givet indtryk af at være interesseret i en europæisk toppost.

"Jeg har givet nøjagtigt det samme svar. For at der ikke skal være nogen tvivl, så har jeg meddelt, at jeg ikke er kandidat til nogen international post. Og nu har jeg sagt her i dag, at jeg har ingen planer om at forlade posten som landets statsminister. Det kan jo ikke siges meget klarere, fastslog den danske statsminister.

Undtagelserne er Foghs svaghed

Ifølge BBC er Anders Fogh Rasmussens største svaghed Danmarks fire undtagelser til Maastricht-traktaten - men BBC henviser samtidig til, at statsministeren har foreslået en folkeafstemning til efteråret om en eller flere af undtagelserne. Og et ja "ville øjeblikkelig forstærke hans chance for præsidentskabet", konkluderer BBC.

Tidligere har Anders Fogh Rasmussens udtalelser til tyske medier om de danske EU-forbehold også givet næring til rygtestrømmen. Og Bruxelles-avisen European Voice bar ved med en forsideartikel om Danmarks statsminister som "Europas prins".

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, der tidligere har krævet, at Anders Fogh Rasmussen garanterer, at han sidder valgperioden ud, har ikke ønsket at kommentere de seneste udtalelser fra Andrew Duff.