Nyheder

Fogh "stærkt indstillet" på EU

Anders Fogh Rasmussen (V) har i samta-ler med den centralt placeret EU-parla-mentariker, Andrew Duff, vist stærk interesse i posten som fast EU-formand.

På basis af sine samtaler med Fogh, se-nest 11. april i Tallinn, siger den britiske parlamentariker, der er libe-ral ligesom Fogh, at den danske stats-minister er "i en gunstig situation", hvis han ønsker at "udnytte chancen" for at blive EU's første præsident.

"Og ærlig talt, min egen fornemmelse er, at han er stærkt indstillet på at udnytte den," siger Duff til Ritzau.

For den endelige bekræftelse af Foghs kandidatur peger Duff dog hen til Fogh selv. Så sent som i tirsdags afviste Fogh, at han er på vej til en international toppost:

"For at der ikke skal være nogen tvivl, så har jeg meddelt, at jeg er ikke kandidat til nogen international post. Og nu har jeg sagt her i dag, at jeg ingen planer har om at forlade posten som landets statsminister. Det kan jo ikke siges meget klarere," fastslog den danske statsminister.

Dumt at melde ud nu

Før jobbeskrivelsen af den permanente formands rolle er færdig, vil det ifølge Duff være dumt af Fogh at erklære sig som officiel kandidat.

"At erklære sig som kandidat, før man ved, hvad jobbet indebærer, ville være dumt, og Fogh vil fornuftigt nok ikke komme en aftale om indholdet i formandskabet i forkøbet," siger han.

Har Fogh rent faktisk sagt til dig, at han er kandidat?

"Nej, men jeg har ikke spurgt på så direkte en måde. Jeg tror, at han er i færd med at finde ud af, hvad folk mener, svarer Duff.

Forbehold blev vendt

De to politikere drøftede også dansk indenrigspolitik i form af de fire danske EU-forbehold.

At erklære sig som kandidat, før man ved, hvad jobbet indebærer, ville være dumt

Andrew Duff, EU_parlamentariker

Hvis man drøfter dansk indenrigspolitik såsom forbeholdene, er den logiske tolkning vel, at Fogh netop er kandidat? Hvorfor skulle man ellers drøfte de danske forbehold i den sammenhæng?

"Jeg vil mene, at for lederen af Det Europæiske Råd er det altafgørende, at landet er en fuld medspiller i udenrigs- og forsvarspolitikken. For det er særligt i dette eksterne felt, at præsidenten skal repræsentere unionen," siger Duff og tilføjer:

"Det er fortsat formanden for EU-Kommissionen og formanden for Eurogruppen, der har den fælles mønt som ansvarsområde. Det ville jeg fokusere på, hvis jeg var dig," siger Duff.

Jobbeskrivelse på vej

Duff står centralt, fordi han er en af tre EU-parlamentarikere, som rådgiver EU-parlamentsformand Hans-Gert Pöttering om implementeringen af Lissabontraktaten.

Det er netop i dette regi, at jobbeskrivelse for den nye "præsident" og personager drøftes. Der ventes endelig beslutning til december," siger Duff.

Jeg vil mene, at for lederen af Det Europæiske Råd er det altafgørende, at landet er en fuld medspiller i udenrigs- og forsvarspolitikken

Andrew Duff, EU_parlamentariker

I Bruxelles er tys-tys-diskussioner blandt medlemslandenes ambassadører angiveligt mundet ud i, at den nye formand lønmæssigt stilles på samme niveau som EU-Kommissionens formand.

Der skulle ligge en privatchauffør, cirka to millioner kroner i årsløn samt et sekretariat med 20-22 ansatte i kortene. Men ingen privat jet.

Det er endnu ikke klart, om den faste formand, som skal sidde i to et halvt år ad gangen, bliver en praktisk gris, der blot koordinerer, administrerer og forbereder de fire årlige topmøder blandt EU's øverste stats- og regeringschefer. Eller om der bliver tale om en symbolsk og lidt mere magtfuld "præsident" for EU.

Andrew Duff beskriver Fogh som "ekstremt interesseret" i diskussionerne om jobindholdet.