Nyheder

Vellykket dansk satellitopsendelse

Der var klapsalver i kontrolcentret, da studerende fra Aalborg Universitet i formiddag fik kontakt til deres sattellit efter opsendelsen fra et indisk rumcenter.

Efter et par overflyvninger nåede signalet fra satellitten endelig ned til jordstationen i Aalborg.

I alt henved 150-200 studerende har gennem de seneste fire år i større eller mindre grad været inddraget i projektet. Det videnskabelige mål er primært at teste gammastråling fra Solen.

"Den er i live," konstaterede en tilfreds Jens Dalsgaard Nielsen, lektor ved Institut for Elektroniske Systemer og manager på projektet.

Allerede tidligere på morgenen havde de danske studerende fået en bekræftelse fra Californien, USA, hvor man kunne bekræfte et signal fra satellitten AAUSAT-II.

"Nu skal vi hente loginformationer ned om strømforsyning og temperaturer på batterier og radiosenderen. Når vi har fået satellitten under kontrol, kan vi gå i gang med vores eksperimenter," sagde Jens Dalsgaard Nielsen.

Formålet med satellitprogrammet er at uddanne dygtige ingeniører. Arbejdet med satellitter giver særlige kompetencer, blandt andet fordi de studerende inddrages i mange forskellige overvejelser om design, beregninger, projektstyring, software og andet.

Satellitarbejdet begyndte på universitet tilbage i 2001, og man har sendt satellitter op i 2003 og 2005. En opsendelse i 2006 svigtede dog.

Den nye satellit har kostet i alt cirka 800.000 kroner - heraf går halvdelen til selve opsendelsen.

"Dermed har vi bygget en satellit for et latterligt lavt beløb på 400.000 kroner - vel at mærke en satellit, der kan bruges til noget fornuftigt," siger Jens Dalsgaard Nielsen.

Finansieringen sker delvist fra universitetet, delvist via en række større virksomheder og fonde, der støtter programmet.