Nyheder

Miljøprotest på kraftværk-skorsten

To personer er blevet anholdt og sigtet for ulovlig indtrængen efter at være kravlet op i en 150 meter høj skorsten ved DONG Energys på Avedøre Holme vest for København.

Godt 16 Greenpeace-aktivister kravlede i morges op i skorstenen - og de reste-rende 14 sad ved 11-tiden i dag stadig deroppe.

Miljøorganisationen er utilfredse med planer om at omstille til kulfyring i kraftværksblokken Avedøre2, der hidtil har været mere CO2-venlig, oplyser klimamedarbejder Tarjei Haaland.

Kulfyring er et dårligt signal før klimatopmøde

"Avedøre2 er en af de få kraftværks-blokke i Danmark, som DONG, regeringen og Danmark kan være stolte af. At omstille den til kul er det dårligst tænkelige signal, Danmark som vært for klimatopmødet i 2009 kan sende til res-ten af verden," siger Tarjei Haaland.

Ledelsen på Avedøreværket kontaktede straks Københavns Vestegns Politi, der kort efter klokken 08.00 anholdt to kvinder, der stod ved siden af skorstenen. Resten af aktivisterne har dog været svære at få fingre i, da de har blokeret liften inde i skorstenen.

"De vil gerne hænge et banner op på skorstenen, hvor de protesteret mod kulfyring. Men det tager sin tid for dem, da det blæser meget," lød meldingen ved middagstid fra vagtchefen hos Københavns Vestegns Politi.

Alle aktivisterne bliver sigtet for ulovlig indtrængning, når de engang kommer ned på jorden igen.

S forstår Greenpeace

Socialdemokraterne kan sagtens forstå, at Greenpeace føler sig nødsaget til at reagere. Klima- og energiordfører Mette Gjerskov er imod regeringens planer om at ophæve kulstoppet og bakker 100 procent op om aktivisterne.

"I stedet for at sikre mere vedvarende energi, mere vind, mere sol, mere bølgeenergi, så vælger regeringen at give efter for erhvervets krav om mere kul. Det er ikke bare skadeligt for klimaet - det er også direkte skadeligt for Danmarks position op til klimatopmødet i 2009," siger Mette Gjerskov.