Nyheder

Minister under pres om ventetider

SF og Dansk Folkeparti kræver sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) ind i sagen om, at Patientforsik-ringen har givet urigtige oplysninger over for Folketinget om kræft-patienters ventetid. I flere tilfælde har Patientforsikringen i sin redegørelser til Folketinget opgjort ventetiden til at være adskillige uger kortere, end den var i virkeligheden, og som Patientforsikringen selv har beregnet.

SF ønsker ministeren i samråd, mens Dansk Folkeparti vil have ministeren til at undersøge, hvem der har fejlet.

"Ministeren må nu gå ind i sagen og placere et ansvar, ligesom han må undersøge, om vi ordførere på sundhedsområdet nu også kan stole på de oplysninger, vi får om andre sager. Ikke alene er det en hån mod borgerne, at ventetiden på kræftbehandling åbenbart ikke tælles med, når et sygehus opgiver at behandle en uhelbredeligt syg kræftpatient. Det er også udtryk for usympatisk kassetænkning samt direkte vildledning af de ansvarlige politikere på området," siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF.

Ventetiden 9 uger forkert

Et eksempel er en 52-årig kvinde fra Nordjylland, hvor der ifølge Patientforsikringens afgørelse til enkemanden skete en overskridelse af den maksimale ventetid på 13,5 uger. Men i den redegørelse fra Patientforsikringen, som Folketinget har modtaget via sundhedsministeren, er overskridelsen kun noteret til 4,5 uger.

Sagen om de forkerte ventetider kommer blot en uge efter, det kom frem, at det kostede menneskeliv, da sygehusene og Sundhedsstyrelsen i strid med loven lod kræftpatienter vente i uger og måneder på behandling. En 68-årig mand måtte vente tre måneder fra lægerne konstaterede kræft, til han kom i behandling. I ventetiden bredte kræften sig, og hans chance for at overleve faldt fra 60 procent til 0. Sygehuset skal derfor betale en erstatning på 454.872 kroner.

SF kalder Jakob Axel Nielsen i samråd på baggrund af sagerne.

"Vi har haft problemer på kræftområdet i lang tid. Regeringen har med skiftende ministre lovet, at der kommer styr på området og lovet akutbehandling. Det var blandt de højt profilerede valgløfter, som kom i valgkampen. Nu kan vi så efter valget se, at kræftområdet med disse sager reelt sejler," siger sundhedsordfører Kamal Qureshi.