Nyheder

Asmaa taber magtkamp i EL

Et flertal af de delegerede i Korsgadehallen, på Nørrebro i København, afviste et symbolsk beslutningsforslag fra Asmaa Abdol-Hamid, og hendes støtter, som kritiserede hovedbestyrelsens beretning om, hvad der er sket i det seneste år.

Ifølge beslutningsforslaget var det en "politisk forkert beslutning", at hovedbestyrelsen i efteråret indkaldte til et ekstraordinært årsmøde for at få en revurdering af den muslimske folketingskandidats høje placering på den daværende kandidatliste.

Markant nederlag

Et møde som kun blev aflyst, fordi folketingsvalget forinden kom i vejen.

Beslutningsforslaget faldt med stemmerne 181 imod, 64 for, mens 18 undlod at stemme. Herefter blev hovedbestyrelsens beretning vedtaget.

Anklage for hetz

Asmaa Abdol-Hamid anklagede hovedbestyrelsen for at være eftergivende, da hun blev udsat for en hetz. Hun erklærede sig enig med folketingsmedlem Per Clausen, som ved årsmødet start beskyldte Dansk Folkeparti for at have spillet "racismekortet" under valgkampen.

Det blev sagt på årsmødet:

- Man kan godt gribe efter stjernerne, selv når man står med røven i vandskorpen.

Per Clausen, folketingsmedlem.

- Jeg vil godt komme med en lille anekdote, om en lille rød-grøn bil, som sidste år kørte på en glat, smal bjergvej. Der var mange mennesker om bord, og lige pludselig kom bilen i skred på vejen. Der var en diskussion om, hvad man skulle gøre, men heldigvis endte man med at blive reddet af autoværnet. Et halvt år senere mødes man så for at diskutere, om man skulle have styret ud over afgrunden eller have trykket på speederen.

Falle Eskildsen Hjorth, Frederiksberg.

- Jeg ved godt, at det er fint at blive slået ihjel, men truslen skal man heller ikke kimse af.

Niels Hausgaard, sanger.

- Nu skal vi se positivt på det og se at komme videre. Og det gør man ikke ved at stemme for et forslag som kritiserer hovedbestyrelsens beretning. Lad os få stemt det forslag helt ud i Øresund.

Peer Pedersen, Valby.

- Hovedbestyrelsen har pligt, ret og ansvar til at gribe ind, når der er bekymring for, hvad Asmaas kandidatur betyder for Enhedslisten som parti og dets projekt.

Jaleh Tavakoli, Nordvestkvarteret.

- Når vi blev svage i koderne, så var det fordi vi ikke turde gå ud og tage værdikampen.

Jakob Nerup, Frederiksberg

- Kammerater. Vi er blevet bange for vores egen skygge. Vi er blevet bange for at kalde os socialister, og førte en valgkamp uden at bruge ordet.

Jon Boiesen, Århus.

- Enhver som var ude på gader og stræder under valgkampen ved, at det var Asmaas opstilling som skabte problemer. Man kan ikke lukke øjnene for virkeligheden. Det er ikke det samme, som det var Asmaas skyld. Det er vores Enhedslisten og os allesammens skyld. Betyder det så, at vores frafaldne vælgere er racister? Nej, men virkeligheden er, at mange af vores vælgere var i tvivl om Asmaa var i overensstemmelse med Enhedslistens centrale politik.

Thomas Bugge, Nørrebro.

"Men hvad gjorde vi ved det? Et flertal i Hovedbestyrelsen indkaldte til et ekstraordinært årsmøde. Det bekymrer mig ikke, at man valgte at hejse det hvide flag - selv om jeg hellere så, at når man talte om mangfoldighed i Enhedslisten, så er det noget, man mener. Og at når man taler om plads til alle, så er det noget man mener. Det som bekymrede mig, og stadig gør det, er man underkendte medlemsdemokratiet, basisdemokratiet," sagde Asmaa Abdol-Hamid.