Faderhuset anklages for hjernevask

Den kristne menighed Faderhuset og le-deren Ruth Evensen kræver total under-kastelse af sine medlemmer, fortæller et tidligere medlem, der i dag står frem i TV AVISEN.

Lidia Hesselberg giver et sjældent ind-blik i en af de mest lukkede frikirker i Danmark. Hun var i syv år medlem af Faderhuset, og hun var en af dem, der var tættest på lederen Ruth Evensen.

Lidia Hesselberg siger, at det for Ruth Evensen og ledelsen, som hun selv var en del af, handlede om at knække medlemmerne.

"I Faderhuset havde vi en saying: "Kend dem på knækket". Vi sagde det lidt i sjov, men der var meget alvor i det. Det handlede om, at menneskers vilje var knækket, at de var underkastet. Det accelererede meget i de år jeg var der," fortæller Lidia Hesselberg.

Trusler om helvede

Terapeut Lotte Christiansen har flere tidligere medlemmer fra Faderhuset i behandling.

"Den måde som jeg har kendskab til, at Faderhuset knækker den frie vilje på, det er systematisk at fortælle folk, hvad de skal gøre. Og når de ikke gør det, så true dem med at de kommer i helvede og true dem med forskellige straffeforanstaltninger inden for selve menigheden. Der er kun én ting, der er rigtigt og gældende, og det er Ruths regler," siger Lotte Christiansen.

Store konsekvenser

Lidia Hesselberg kalder metoden for hjernevask:

"Det er voldsomt at sige, men hjernevask er vel, at man bliver dikteret i sit hoved. Der er hele tiden en mur, man møder, hver gang man forsøger at tænke selvstændigt," fortæller hun.

Og konsekvenserne er store for medlemmerne, forklarer terapeut Lotte Christiansen:

"Jeg er rystet over den tilstand, de mennesker er i. De er i depression, de er selvmordstruede, de er ude af stand til at skabe tætte relationer, fyldt af frygt og angst, og de har mistet troen på fremtiden," siger hun.