Opgør om Foghs ledelse af Danmark

Dansk Folkeparti og resten af opposi-tionen kritiserer nu statsminister An-ders Fogh Rasmussen (V) for at være fraværende og svigte sin rolle som leder af Danmark.

"Hvor er statsministeren henne? Nå, han er i Baltikum, han er i Finland, han er i USA. Han er rigtig meget væk for tiden"," siger Pia Kjærsgaard (DF) til Politiken. Hun savner klare meld-inger fra Fogh på den hjemlige scene.

Derfor går hun nu i spidsen for en sjælden kritik af Foghs rolle som statsminister.

Tvetydig holdning

Det er især regeringens tvetydige holdning til det officielle Danmark deltagelse ved OL i Beijing, der får Pia Kjærsgaard på banen.

"Det er en sag, hvor regeringen er uenig med sig selv, og hvor jeg klart mener, at statsministeren må gå ind og svare," siger hun.

Fogh kommenterede først OL-sagen i går fra Sverige, hvor han deltog i Nordisk Råds ministermøde Riksgränsen - og havde af samme grund aflyst sit ugentlige pressemøde i Statsministeriet.

Ligesom i OL-sagen var Fogh enten sent ude eller helt fraværende under den seneste debat om, hvorvidt og hvordan de danske EU-forbehold skal til folkeafstemning, hvor han i stedet udtalte sig til den tyske avis Die Welt. Og igen da Nørrebro og flere skoler senest stod i flammer.

Også kritik fra Thorning og Vestager

Kjærsgaards kritik af statsministerens fravær deles af S, R og SF, som mener, at Foghs fokus på udlandet er gået ud over rollen som regeringsleder. S-formand Helle Thorning-Schmidt bakker op om Foghs udlandsbesøg, men mener, at han har mistet fokus på Danmark.

"Statsministerens fokus er rettet et andet sted hen end på de dagligdags problemer, vi andre går og tumler med på Christiansborg. Han har været fraværende flere gange. Han diskuterer EU-forbehold i europæiske medier frem for at gøre det herhjemme. Det synes jeg ganske enkelt er pinligt"," siger Helle Thorning (S).

Den radikale leder Margrethe Vestager er også forundret.

"Det bliver mere og mere udtalt, at statsministeren er meget fjern fra den politiske diskussion i Danmark. Det er ærgerligt for en regeringsleder, som bør være til stede på den politiske scene"," siger hun.