Nyheder

Fogh: Jeg har ikke talt om toppost

Når kilder i Venstre vurderer, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) går efter en international toppost i EU eller NATO, så er det ikke noget, de har fra ham. Det fastslår Fogh ef-ter kritik af hans mange rejser.

"Jeg kan sige så meget, at jeg ikke har talt med nogen som helst i Venstre om internationale poster eller noget som helst. Det er løsagtigt gætteværk, som jeg kan fastslå, at ingen har fra mig," siger han til Ritzau fra byen Riksgränsen i det nordlige Sverige, hvor han deltager i et nordisk globa-liseringsforum.

Det er løs snak

Han afviser fortsat at være kandidat og svarer følgende på spørgsmålet, om han er Venstres statsministerkandidat ved næste valg:

"Jeg har ingen planer om at forlade min post. Derfor er det løs snak. Men der er nogen, der har en interesse i at holde den her historie gående og sætte de rygter i omløb. Så jeg er nødt til at sige: Der er ikke noget om det, og det er det rene løse snak."

Uden for Venstre kommer kritikken af Fogh for at være for meget ude primært fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti. Partiformand Pia Kjærsgaard har noteret sig, at Fogh har været meget fraværende de seneste måneder, og hun opfordrede i går statsministeren til at bruge mere tid på hjemmefronten.

Oppositionen kritiserer Fogh

Kjærsgaards kritik af statsministerens fravær deles ifølge Politiken af både Helle Thorning-Schmidt (S), Margrethe Vestager (R) og Villy Søvndal (SF).

Fogh mener, at kritikerne ikke har forstået, at det er nødvendigt at varetage Danmarks interesser i en stadig mere globaliseret verden ved at tage ud i verden og mødes med andre politiske ledere.

"Dem, der kritiserer det, har ikke forstået en lyd af, hvad det vil sige at varetage Danmarks interesser i en globaliseret verden," siger han.

Rejser med politiske formål

Samtidig siger han, at der altid er politiske formål med rejser til udlandet.

"Når jeg rejser, er det altid med meget klare formål. Og det er faktisk sådan, at Danmark står ret stærkt på den internationale scene. Det er sådan, at vi har sat os i spidsen for en række internationale opgaver, og hvis de skal lykkes på en måde, som tjener Danmarks interesser, så er jeg nødt til at engagere mig i det. Det kræver, at jeg tager ud for at tale med kollegerne og markedsføre Danmarks synspunkter. For eksempel i forhold til klima: Hvor står de enkelte lande, hvor langt kan vi få dem til at gå, hvordan kan vi skrue en aftale sammen," siger Fogh.