Nyheder

Islamisk universitet i København

Veluddannede danske muslimer skal i København kunne tage islamiske overbygningskurser inden for jura, økonomi og sikkerhedspolitik på universitetsniveau.

Og de skal i deres studier kunne trække på religiøs og videnskabelig ekspertise fra Al Azhar-universitetet i Kairo, en af de centrale religiøse og intellektuelle institutioner i den muslimske verden.

Det oplyser Bilal Assaad, formand for Islamisk Trossamfund, til Berlingske Tidende.

"I stedet for, at danske muslimer skal rejse til Egypten eller andre muslimske lande, mener vi, at det vil være en fordel, hvis de kan tage islamiske overbygningskurser i København," siger Bilal Assaad, der oplyser, at Islamisk Trossamfund igennem længere tid har været i dialog med Al Azhar-universitetet i Kairo om projektet.

Al Azhar i Kairo blev grundlagt som en moské i 975, og i løbet af de mere end 1.000 år, der er gået siden, har Al Azhar med sine religiøse og i nogen udstrækning videnskabelige aktiviteter udviklet sig til en af de førende lærdomsinstitutioner i den muslimske verden.

I dag er Al Azhar både en moské og et universitet, og man råder samtidig over en af de største og mest værdifulde samlinger af historiske bøger og andre dokumenter i verden.

"Al Azhar har i de seneste 50 år udviklet sine sekulære aktiviteter kraftigt, men det er fortsat på det religiøse område, at institutionen for alvor markerer sig internationalt," siger Rasmus Alenius Boserup, der er direktør ved Det Dansk-Egyptiske dialoginstitut i Kairo.

Ifølge Bilal Assaad fra Islamisk Trossamfund begynder de første Al Azhar-kurser i København tidligst i 2009, og som udgangspunkt har man ikke tænkt sig at søge offentlig støtte til aktiviteterne.

"Det er en lang proces, og selvom vi er meget glade for Al Azhars tilsagn, så lægger vi stor vægt på, at kurserne skal tilrettelægges sådan, at de passer til det det danske samfund," siger Bilal Assaad, som i forrige uge fik brev fra Al Azhar om den positive holdning til projektet.

Assaad afviser dog, at man skulle have godkendelser fra danske myndigheder til projektet, hvilket sheikh Abdel-Fattah Allam, undersekretær ved Al Azhar, ellers har oplyst til journalister i Kairo.

Ifølge Bilal Assaad vil kurserne i København ikke kun have religiøst indhold. Også jura, økonomi og sikkerhedspolitik vil blive berørt.

"Men det er jo kun naturligt, eftersom det inden for islam er sådan, at man tager "hele pakken"," siger Assad.

Rasmus Alenius Boserup mener, at det er en "logisk udvikling", at Islamisk Trossamfund går til Al Azhar for i samarbejde med dem at udvikle sine aktiviteter i Danmark.

"Det er der jo ikke noget farligt i. Det er i sig selv spændende, at man går til nogle af de dygtigste folk, når man søger viden om islamisk teologi og tænkning," siger Boserup.

Al Azhar har åbnet institutter i Storbritannien og Østrig, og man samarbejder med flere førende universiteter i verden, herunder Cambridge i England.