Gore holdt klima-tale på Færøerne

USA's tidligere vicepræsident, klima-forkæmperen Al Gore fik stående klapsalver efter halvanden times tale ved klimakonference på Færøerne.

Gore forventer, at verdens lande bli-ver enige om en ny aftale til yderli-gere reduktion af CO2-udledningen ved den store klimakonference, som Danmark er vært ved om halvandet år.

"Jeg venter også, at USA snart tilslutter sig Kyoto-aftalen," sagde Gore, der føler sig overbevist om, at den nye præsident - uanset partifarve - vil ratificere aftalen.

"Ligegyldig hvilken af de tre kandidater - Hillary, Obama eller McCain, som får præsidentposten efter valget, så vil de binde USA til at formindske sit udslip af giftgasser," sagde Al Gore, da han sent i eftermiddag var hovedtaler ved en to-dages havmiljøkonference på Færøerne.

Halvanden times foredrag

I halvanden time tryllebandt Al Gore en stuvende fuld sal i Nordens Hus i Torshavn, hvor han med billeder og statistikker fremlagde de fatale konsekvenser for Jorden og verdens befolkning i forbindelse med klimaforandringerne.

En del var dog gentagelser fra hans Oscar-tildelte miljøfilm.

På en forespørgsel gjorde han det samtidig klart, at der er håb og dermed en redning for jorden.

Ros til Sverige og Norge

"Vi kan nå det, hvis vi handler nu. Helt konkret kan der bl.a. lægges takster på CO2-udslippet. Det viser sig at virke, for når det koster penge, så finder industrien en anden udvej," sagde Al Gore, der i den forbindelse roste Sverige og særlig Norge for sin effektive indsats over for olieindustrien.

Al Gore, der aldrig før har befundet sig på øerne langt oppe i Nordatlanten, blev efter forelæsningen mødt med stående klapsalver.

Citerede William Heinesen

Ved afslutningen kom han med et kendt citat af Færøernes største forfatter William Heinesen. Det skete i forbindelse med, at han viste et billede af Jorden - set ude fra rummet i en afstand på mange milliarder km.

Mens han pegede på Jorden, der udgjorde en meget lille prik i et stort gråt område, citerede Al Gore de indledende ord i William Heinesens kendteste roman "De Fortabte Spillemænd":

"Langt ude i det kviksølvfarvede hav..." sagde Al Gore, der ligesom forfatteren gradvist indsnævrede vinklen fra at være kosmisk til hver enkel husstand.

Moralsk pligt at redde Jorden

"Der er sket meget med bevidstheden hos den enkelte de sidste år. Fædre og mødre ser det nu som en moralsk pligt at efterlade en ordentligt jord til deres børn. Når en sådan bevidsthed når så langt som til hver enkelt, så ender det med, at man kræver aktiv handling. Vi er tæt på dette punkt," sagde Al Gore.

Nobelprisvinderen ankom søndag aften fra Montreal via København. Inden forelæsningen besøgte han Landsstyret i Torshavns gamle område - Tinganes. Parterne drøftede bl.a det færøske forslag om at stifte et videnscenter for havmiljø.

Al Gore gæster Island på vejen hjem til USA. Samtidig fortsætter klimakonferencen på Færøerne.

I alt 32 personer har indlæg - herunder færingen Bogi Hansen, der sidste år fik Nordisk Råds miljøpris.