Nyheder

Konservative truer christianitter

De Konservative truer med at udelukke christianitterne fra forhandlingerne om Christianias fremtid, hvis ikke de lægger afstand til nattens uroligheder i fristaden.

"Hvis ikke christianitterne tager klart afstand fra de seneste urolig-heder på Christiania, så kan vi ikke fortsætte dialogen med dem. Dermed må vi fortsætte lovliggørelsen uden deres medvirken, fastslår partiets Christia-nia-ordfører, Lars Barfoed.

Christiania vil drøfte situationen på et fællesmøde.

Urolighederne startede i aftes, da omkring 100 hætteklædte personer tændte bål og smadrede flere butiksruder på Christianshavn.

Politiet fik trængt uromagerne ind på Christiania, hvorfra de kastede sten og brandbomber mod politiet.

Senere på natten rykkede politiet ind i fristaden og fik skabt ro. Aftenens uroligheder skyldtes formentlig, at et par betjente i går eftermiddag skød og dræbte en hund under en anholdelse af to formodede hashhandlere i området.

K vil bevare fristaden -men ikke et kriminelt fristed

"Vi har indgået en aftale om lovliggørelse af Christiania. Den første forudsætning er, at christianitterne overholder landets love og respekterer politiets indsats. Det er tydeligt, at det ikke er tilfældet," siger Lars Barfoed, der endvidere undrer sig over, at christianitterne senere har bedt politiet om at holde sig væk.

"De Konservative vil gerne bevare og udvikle Christiania, men vi vil under ingen omstændigheder bevare et kriminelt fristed," siger han.

Medlem af Christianias pressegruppe, Ole Kristensen, siger, at en eventuel fælles afstandtagen fra nattens uroligheder kun kan besluttes på fællesmødet, som er Christianias eneste autoritet.

Talsmand personligt ked af, at situationen udviklede sig

"Men personligt er jeg ked af, at situationen udviklede sig, som den gjorde, og jeg synes, at det er synd, at både christianitter og Christianshavns beboere skal tages som gidsler i denne konflikt," siger Ole Kristensen.

Venstre skyder hele skylden for urolighederne på christianitterne.

"Det er helt i orden og rigtigt, hvad politiet gør. Nu må de unge tage sig sammen og passe deres skole og job og lade være med at tro, at de kan indrette et parallelsamfund med deres egne normer," siger retsordfører Kim Andersen (V).