Nyheder

Khader: Hollænderne er tøsedrenge

Ny Alliances leder, Naser Khader, går i rette med den hollandske regering, som han kalder for "tøsedrenge". Det sker, efter at den hollandske rege-ringsleder, Jan Peter Balkenende, har beklaget offentliggørelsen af den højreorienterede politiker Geert Wilders islamkritiske film.

"Man skal ikke undskylde for noget, som man ikke har gjort. Det er jo ikke den hollandske regering, der har lavet filmen. Jeg har tænkt mig at kalde den hollandske regering for nogle tøse-drenge, der gør knæfald for islamis-men," siger Naser Khader til Ritzau.

Den hollandske regeringsleder mener, at internetfilmen "Fitna" sidestiller islam med vold og mener ikke, at den ikke har noget andet formål end at krænke muslimer.

En politisk undskyldning

Naser Khader mener ikke, at den hollandske regering blot tager afstand fra filmen.

"Nej, de undskylder. De siger, at de beklager, at han har lavet den film. Det er den politiske måde at undskylde på," siger Naser Khader.

Han mener, at filmen som sådan er dårlig, og savner et mere nuanceret syn på muslimer.

"De demokratisk indstillede muslimer, der gerne vil reformere islam, bliver slet ikke nævnt. Han kunne godt nævne, at der også er håb. Filmen er meget, meget generaliserende," siger Naser Khader.

Koranen er en taknemmelig bog

Den islamkritiske film gør brug af en række citater fra Koranen, men Khader mener ikke, at det gør filmen mere veldokumenteret.

"Koranen er ligesom biblen. Det er to taknemmelige bøger: Søg og du skal finde. Du kan finde alt. Det, der er vigtigt, er, hvordan man fortolker det i dag. Det er klart, at der er fundamentalister og islamister - også inden for kristendommen, der tager ordene bogstaveligt. Men det er jo et mindretal," siger Naser Khader.

Han mener, at timingen for filmens offentliggørelse er bevidst valgt fra den hollandske politikers side.

"Islamisterne og deres toneangivende ideologer er meget uforudsigelige. Meget er afhængigt af fredagsbønnen. Det er smart af Wilders at frigive filmen torsdag aften. Hvis nogen af de toneangivende islamistiske imamer går ud og siger, at det er vredens fredag og opfordrer til vold og brand, så kan det godt eksplodere," siger Khader.