Nyheder

Danske byer slukker lyset en time

15 kommuner deltager i morgen aften i Verdensnaturfondens Sluk Lyset-kampag-ne. Det betyder, at gadebelysningen vil være slukket mellem kl. 20 og 21.

I København slukkes gadebelysningen fra Gothersgade over Rådhuspladsen og Vesterbros Torv til Christiansborg. Kun lyskurvene vil være tændt. Samti-dig er kommunens 50.000 medarbejdere blevet opfordret til at slukke alt unødvendigt lys, skriver 24 timer. Københavns Kommune arrangerer også ture op i rådhustårnet for dem, der har lyst til at se byens lys blive slukket og tændt.

Tivoli erstatter havens lyskæder med fakler, flere af byens butikker følger trop ved at slukke alt fra lysreklamer til facadebelysning.

Kampagnen er iværksat for at henlede politikeres og borgernes opmærksom på CO2-udslippet. Hvis du selv deltager og slukker det elektriske lys i dit hjem, så pas på ikke at tænde for mange stearinlys. Beregninger, foretaget af Informationscenter for Miljø & Sundhed, viser nemlig, at et fyrfadslys udleder syv gram CO2 per time, mens en syvwatts elpære kun udleder fire gram.

Global lyseslukkerdag

Organisationen Earth Hour har i år fået 370 byer fordelt på 35 lande til at slukke for lyset i een time i morgen.

Israel tyvstartede dog allerede i aftes, hvor store dele af Tel Aviv lå hen i mørke. Undtaget var en støttekoncert foran byens rådhus. Her var elektriciten leveret af hårdt trampende israelere på kondicykler med dynamoere.