Nyheder

Kræftvaccine til piger under 15 år

Fra nytår vil alle 12-årige piger få tilbud om at blive vaccineret mod liv-moderhalskræft. Og allerede til efter-året går lægerne i gang med at vaccine-re piger mellem 12 og 15 år, skriver politiken.dk.

Det har regeringen aftalt med Dansk Folkeparti, De Radikale og Ny Alliance.

"Jeg kan sige til alle mennesker, der har en datter på 12 år, at de fra 1. januar skal henvende sig til deres praktiserende læge og få vaccineret deres datter mod HPV-virus," siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen.

Skal selv henvende sig

Piger født i 1993, 1994 og 1995 skal henvende sig til deres læge efter 1. oktober i år, hvor de vil få tilbud om vaccination.

"Og hvis jeg kan skabe nok luft i systemet, vil det blive allerede fra 1. september"," siger Jakob Axel Nielsen.

Kræftvaccinen finansieres ved højere egenbetaling for medicin. Men kronisk syge slipper for at betale mere. Det samme gælder børnefamilier.

Børnefamilier vil faktisk få billigere medicin i fremtiden, fordi medicintilskuddet til børn under 18 år hæves fra 50 til 60 procent.

Fakta

  • Siden 2006 har danske kvinder kunnet blive vaccineret mod HPV-virus, der kan medføre livmoderhalskræft. Hidtil har kvinder skullet betale ca. 3500 kroner, som vaccinen koster.
  • Fra den 1. januar 2009 indføres vaccinen i børnevaccinationsprogrammet for 12-årige piger fra 1996. Samtidig tilbydes piger fra 1993, 1994 og 1995 fra den 1. oktober i år vaccinen, som gennemføres til 2010.
  • Livmoderhalskræft er en af de mest dødelige kræftsygdomme. Den rammer knap 400 kvinder om året.
  • I efteråret 2007 anbefalede Sundhedsstyrelsen at indføre vaccinen i det danske børnevaccinationsprogram.
  • Tilbuddet skal være gratis.

Penge fra fond til medicin

Det højere medicintilskud til børn betyder også, at det har været nødvendigt at finde en del af pengene andre steder.

Dem har finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) bl.a. fundet i en fond til skibsbygning.

"Så det er ikke medicinforbrugerne, der alene betaler forbedringerne, og i forhold til børnefamilierne er aftalen langt bedre end det, vi kender i dag"," siger Lars Løkke Rasmussen.

Aftalen indeholder også penge til at vaccine små børn mod meningitis. Plus 150 mio. kr. til at nedbringe ventetiden for hjertepatienter, der skal til forundersøgelse.