Nyheder

Kræftvaccine gavner også voksne

Ni ud af 10 kvinder kan have gavn af vaccinen mod HPV-virus, selv om deres seksuelle debut ligger år tilbage, konkluderer amerikanske forskere. Det skriver 24timer.

Herhjemme har Kræftens Bekæmpelse længe plæderet for, at kvinder op til 26 år skal optages i det nationale vaccineprogram mod HPV-virus, der kan give livmoderhalskræft.

Sundhedsstyrelsen mener derimod, at grænsen skal sættes ved 15 år - med den begrundelse, at det skal ske inden kvindernes seksuelle debut.

Fordel for ni ud af ti

De amerikanske forskere fra University of Michigan har testet 3276 seksuelt aktive kvinder i alderen 18-26 år for de fire typer HPV-vira, som vaccinen beskytter imod. Blandt kvinderne var kun ni procent inficeret med mindst én af de fire typer, og dermed kunne 91 procent af dem med fordel lade sig vaccinere.

I oktober anbefalede Sundhedsstyrelsen, at den øvre aldersgrænse for en statsfinansieret vaccine skal ligge på 15 år. Ellers er risikoen for, at pigerne allerede er smittet med en af de mange forskellige typer af den seksuelt overførte HPV-virus for stor, lød det. Men overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelses forebyggelsesafdeling er helt uforstående over for den sondring.

"Faktum er, at vi med denne vaccine for en gangs skyld har mulighed for at forebygge en kræftsygdom, og så skal vi selvfølgelig gøre det," siger Iben Holten.

Dobbelt så dyrt

Vaccineprogrammet løber op i 84 millioner kroner årligt plus 207 millioner kroner for at få alle piger op til 15 år vaccineret.

At udvide det til at omfatte kvinder, der er op til 26 år i dag, vil betyde mere end en fordobling af etableringsomkostningerne.