Trængselsafgift i London: 250 kr.

Benzin-slugende firehjulstrækkere og andre miljøsvinende køretøjer skal betale £25 om dagen for at køre ind i centrum af London, hvis det står til Londons borgmester, Ken Livingstone. Det svarer til omkring 250 kroner, hvilket med ét vil tredoble priserne for at køre ind i byens miljøzoner. Det meddelte borgmester Ken Livingstone i dag. Han har gjort det til sin officielle politik at skære drastisk ned på den engelske hovedstads udledning af drivhusgasser.

De nye tider for Londons bilejere begynder efter planen den 27. oktober, og planen vil belønne de bilejere, der sviner mindst. De slipper helt for at betale afgiften. Borgmesterens politik vil blive gennemført, så vidt han bliver genvalgt ved borgmestervalget i maj.

Kontroversiel borgmester

Set i det lys, er det et modigt forslag, som London-borgmesteren kommer med. Men Ken Livingstone er kendt for at gå utraditionelle veje. Da han i 2000 ville stille op til borgmesterposten i London, smed hans parti ham på porten. Alligevel lykkedes det for ham at vinde posten som løsgænger, og så måtte Labour-partiet komme krybende tilbage.

Desuden har han skabt opmærksomhed ved at gå i rette med såvel præsident Bush som at kræve duerne væk fra Trafalgar Square.

Røde Ken

Ken Livingstone har tidligere gået under øgenavnet "Red Ken" på grund af venstreorienterede holdninger til blandt andet miljøspørgsmål.

Han har gjort det til sin mærkesag at forbedre miljøet i London, blandt andet ved at indføre miljøzonerne, som også går under navnet trængselsafgifter. Et spørgsmål, som også optager Københavns politikere i disse år for at komme bilkøerne til livs.

Trængselsafgiften blev indført i London i 2003 og gjaldt kun for det centrale London, som det kostede fem engelske pund at køre i. Siden er priserne steget, og nu tager de et tigerspring til £25. Samtidig bliver zonen udvidet til de rige bydele Chelsea og Kensington. Det bliver bemærket i Engelske medier, fordi der netop i disse velhaverområder holder mange store biler, de såkaldte "Chelsea Tractors".