Nyheder

Madprisers himmelflugt snart slut

De voldsomme prisstigninger på mad er et midlertidigt fænomen.

Inden for et par år vil madvarer igen kun stige moderat eller ligefrem blive billigere. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Forklaringen er, at madproduktionen vil vokse de kommende år, netop fordi priserne er steget. Udsigten til, at dyrere mad ville lægge beslag på en stadig større del af husholdningens økonomi er dermed manet i jorden.

Madvarer bliver billigere igen

"Det, vi ser lige nu, er bare en boble. Priserne på fødevarer er i mange årtier faldet i forhold til andre varer i samfundet, og det vil også ske fremover. Landmændene udvikler hele tiden nye produktionsmetoder og udnytter stordriftsfordelene, og derfor bliver varerne billigere," siger en af Danmarks førende forskere i fødevarepriser, seniorrådgiver fra Fødevareøkonomisk Institut Henning Otte Hansen.

Han nævner, at der stadig er store uudnyttede muligheder for at øge landbrugsproduktionen i for eksempel Asien og Sydamerika. Desuden vil lande i Østeuropa som for eksempel Ukraine sætte deres fødevareproduktion op.

Klimaproblemer presser priser op

Produktionen af biobrændsler presser madvarerne op i pris. De seneste to års klimaproblemer og deraf følgende dårlig høst kan også vise sig at være mere permanente udfordringer for verdens landmænd.

Umiddelbart rammer de stigende priser verdens fattigste, både herhjemme og i den tredje verden. Især i lande, der ikke producerer fødevarer, vil fattigdommen stige.

De høje priser er en oplagt mulighed for, at EU nedbryder sine toldbarrierer, men det er der foreløbig ingen planer om, lod kabinetssekretæren hos EU's fødevarekommissær, Mariann Fischer Boel (V), for nylig forstå på en høring med Folketingets Europaudvalg.