Nyheder

Frankrig godkender reformtraktat

Frankrigs parlament har i nat godkendt EU's nye reformtraktat, tre år efter at vælgerne sagde nej til det oprindelige udkast til traktaten. Med 265 stemmer mod 42 godkendte parlamentets førstekammer, Senatet, den ny Lissabon-traktat. Forinden havde parlamentets andetkammer, Nationalforsamlingen, godkendt teksten i går.

Den skal vedtages af samtlige 27 EU-lande, før den kan træde i kraft. Reformtraktaten skal efter planen være i funktion i 2009. Frankrig er det femte land, der godkender traktaten.

Dermed kan den formelt blive ratificeret af den franske præsident, Nicolas Sarkozy, som har spillet en central rolle i genforhandlingen af forfatningstraktaten.

Ville undgå folkeafstemning

Sarkozy har ikke villet risikere endnu et nederlag ved at sende traktaten til folkeafstemning og har derfor fastholdt, at den skulle godkendes i parlamentet denne gang. Men hans afvisning af at holde folkeafstemning har skabt vrede på den politiske fløj, der er imod traktaten.

Den franske Europaminister, Jean-Pierre Jouyet, beskrev torsdag godkendelsen som et "historisk øjeblik", der indleder et nyt kapitel i landets relationer til EU. Frankrig overtager formandskabet i unionen til juli.