Nyheder

Rapport sår tvivl om kræftvaccine

Vent lidt med at indføre hpv-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet, for virkningen på længere sigt er usikker. Det er ifølge Dagens Medicin konklu-sionen på en rapport bestilt af den svenske sundhedsstyrelse.

Usikkerheden drejer sig eksempelvis om vaccinens holdbarhed, om dens indvirk-ning på sygdom og dødelighed ved livmoderhalskræft, og om den er de årlige 200 millioner svenske kroner værd, som den vil koste at indføre som en del af vaccinationsprogrammet, hvis det udelukkende skal ske for unge kvinder.

Og samme overvejelser gælder de danske beslutningstagere, siger Centerchef i Sundhedsstyrelsens Center for forebyggelse, Else Smith. Hun peger blandet andet på, at Sundhedsstyrelsen er enig i, at der er uafklarede spørgsmål vedrørende vaccinationens beskyttende effekt over tid.

På Herlevs gynækologiske afdeling er overlæge Connie Palle, formand for Dansk gynækologisk cancers Cervixgruppe (vedrørende livmoderhalsen), af en anden mening.

"Man kender jo aldrig virkningstiden af en vaccine fra starten. Sådan har det været med alle vacciner, så det er der ikke noget mærkeligt i. Det ville være rigtig kedeligt at vente 20 år med at indføre den i Danmark for at se, om den holder så længe, for vi ved, at den kan beskytte. Om man så skal give en ekstra booster efter 10-15 år, det ved vi ikke," siger hun til Dagens Medicin.

Formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V), lægger vægt på, at beslutningen om at tilbyde gratis hpv-vaccine skal være fagligt forsvarlig, og han vil, som reaktion på de sidste dages pres for at få indført en gratis hpv-vaccine hurtigt, anmode ministeren om, at han indkalder ordførerne til en diskussion om, hvad der skal foretages i sagen.