Nyheder

Svenske kvinder vil have dansk sæd

Svenske kvinder valfarter til Danmark for at blive gravide med dansk donor-sæd. For i Danmark kan donoren nemlig i modsætning til i Sverige forblive anonym, skriver DAGBLADET Roskilde.

Sæddonoren kan samtidig heller ikke få at vide, hvem der eventuelt er blevet gravid med donorsæden. I Sverige kan børnene senere kræve at få oplyst, hvem der er deres biologiske far.

De svenske kvinder kan kun få behand-ling på de private danske klinikker, hvor det sker mod betaling.

"De svenske kvinder kan altså ikke modtage behandling i det offentlige sundhedssystem i Danmark," siger speciallæge Lars Kambjerre fra Roskilde.

Frygter faderen

Overlæge Kaare Rygaard fra Fertilitetsklinikken Trianglen i København forklarer, at de svenske kvinder og par netop ønsker den anonymitet, som lovgivningen i Danmark sikrer.

"De er bange for, at der pludselig vil opstå problemer, hvis sæddonoren ikke kan forblive anonym. Alene på vores klinik vil jeg anslå, at over 100 svenske kvinder vil modtage fertilitetsbehandling med anonymt dansk sæd i år," siger Kaare Rygaard.

Han forklarer, at mange danske sæddonorer samtidig formentlig ville stoppe, hvis ikke de kunne forblive anonyme.

500 kr. leverancen

"De fleste sæddonorer er unge mænd, der måske er i gang med at tage en uddannelse og supplerer deres økonomi med de lommepenge, det giver at være sæddonor. De ville formentlig stoppe, hvis de riskerede at blive opsøgt af de børn, som kommer ud af det," siger Kaare Rygaard.

Han fortæller, at sæddonorer modtager ca. 500 kroner pr. portion sæd, de afleverer.