Nyheder

Vil ikke fjerne eksplosive bryster

Hverken sygehuse, bedemænd eller pri-vatklinikker vil fjerne silikoneimplan-tater fra afdøde kvinders bryster. Sådan lyder den samlede melding, efter det i går kom frem, at implantaterne kan eksplodere under ligbrændinger og ødelægger de kostbare ovne. Det skriver metroXpress.

Krematoriernes Landsforening overvejer at kræve købebrysterne fjernet, men bedemændene har ikke lov. Og de offent-lige sygehusene har hverken tid eller penge til at tage sig af den slags, siger formand for regionerne Bent Hansen (S).

"Silikonebryster er noget, man selv betaler for at få ind, og så må man også selv sørge for, at de bliver taget ud igen, når det bliver nødvendigt," siger han.

Han mener, det må være op til bedemændene at fjerne de kunstige bryster på de efterladtes regning. Den nuværende lovgivning siger dog, at kun læger må skære i lig, og bedemændenes landsforening sender derfor sorteper videre til de privatklinikker, der i sin tid lagde silikonen ind.

Afviser ansvar

Speciallæge Per Bjerregaard, der er formand for Dansk selskab for kosmetisk kirurgi, afviser dog, at plastikkirurgerne bærer et ansvar for implantaterne.

"Det må høre under den normale klargøring af liget, og det er ikke nogen kompliceret operation, så jeg mener sagtens, man kunne lade bedemændene gøre det. Alternativt kan de selvfølgelig hyre en læge til opgaven, men så bliver det til normal timepris," siger han til metroXpress.

Per Bjerregaard anslår, at prisen for sådan en opgave vil være i nærheden af 5.000 kroner. Penge, som må tages fra de efterladtes arv.

Betal på forhånd

Professor Peter Bjerring, der er cheflæge på privathospitalet Mølholm, har dog et andet forslag, som får støtte fra både brancheforeningen og myndighederne. Han mener, alle patienter bør betale for at få implantaterne fjernet, allerede når de bliver lagt ind.

"Man kan sammenligne det med miljøgebyret på batterier. Man betaler også for, at de kan skaffes forsvarligt af vejen, allerede når man køber dem. Det ville gøre livet meget lettere for de efterladte," mener han.