Landmænd er imod nationalpark

Den langvarige modstand mod at give Vadehavet status af nationalpark er ikke væk. Formanden for Sydvestjysk Landboforening, Claus Christensen, beskylder politikerne for ikke have lyttet til kritikerne fra landbruget.

"Jeg er utroligt skuffet over, at Vadehavet er udpeget set i lyset af den utrolig store modstand, der har været. Især er det et problem for os, at marsken er inkluderet i aftalen. Vi frygter, at det vil give landbruget i området store problemer," siger han til DR Syd.

Michael Nørby-Lassen er en af de landmænd, der fremover skal drive erhverv i en nationalpark. Han har en bedrift på 250 køer og har 170 hektar jord i området.

Selvom der ikke er vedtaget nogle særlige former for restriktioner eller begrænsninger i forliget, er han alligevel bekymret for sin fremtid:

"Jeg tror, det kan koste os landmænd rigtig mange penge. Større turisme kan næsten kun komme til at gå ud over os. Man har spurgt i byerne, og de har sagt ja. Men nationalparken kommer her, hvor vi har sagt nej," siger han til DR Syd.

Men nationalparken kan vise sig at blive en fordel også for landbruget, mener Tønders borgmester, Vagn Therkel Pedersen (V).

"Hele vestkysten kommer på landkortet, og det vil landmændene også kunne bruge til at skabe et stærkt brand på deres produkter. Det vil give dem et særligt stempel, at produkter er produceret i en nationalpark, mener Vagn Therkel Pedersen.