Nyheder

Asylflertal mod regeringen vakler

Nervekrigen om de afviste asylansøgere fortsætter til midt i næste uge.

Da skal Folketinget debattere sagen, og oppositionen har mulighed for at få flertal for et forbedret forslag sam-men med den konservative løsgænger, Pia Christmas-Møller, hvis de to grøn-landske folketingsmedlemmer også er med.

Begge sider i Folketinget trækker i Pia Christmas-Møller, som kan få den afgørende stemme. Men hun beslutter sig i hvert fald ikke i weekenden, oplyser hun fredag eftermiddag.

"Jeg skal konkludere onsdag eller allersenest torsdag, når der skal stemmes," siger hun.

Det tidligere medlem af den konservative folketingsgruppe vil hverken udelukke, at hun går sammen med oppositionen eller at regeringen kommer med noget, hun kan gå ind for. Begge sider er i røret.

Oppositionen, Dansk Røde Kors og Institut for Folkesundhedsvidenskab vil gerne have de afviste asylansøgere hurtigere ud i boliger uden for af centrene, end hvad der ligger i den aftale, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik onsdag. Ifølge den politisk smalle aftale skal asylansøgerne have boet tre år på et asylcenter, efter de har fået afslag. Samtidigt skal det være umuligt at tvinge dem til hjemlandet, fordi Danmark ikke har en aftale med hjemlandet om at tage imod dem.

De grønlandske medlemmer, Lars-Emil Johansen fra det socialdemokratisk orienterede Siumut og Juliane Henningsen fra det mere venstreorienterede IA vil først tirsdag beslutte, hvordan de vil forholde sig til regeringens asylaftale med Dansk Folkeparti.

"Lars-Emil Johansen og jeg sætter os sammen på tirsdag for at snakke om, hvad vi skal gøre," siger Juliane Henningsen fra Inuit Ataqatigiit til politiken.dk.

Hvis både Pia Christmas-Møller og de to grønlændere stemmer sammen med oppositionen, vil der være flertal for at kræve ændringer i den aftale, som regeringen er enig med DF om.

Juliane Henningsen oplyser, at hun "ikke har fået en konkret henvendelse" om afstemningen. Men i oppositionen tages det for givet, at de to grønlandske MFere vil stemme i asylsagen.

"Men vi har altså ikke besluttet os endnu. Det er en balancegang for os. Udgangspunktet er, at vi ikke stemmer, men det er jo en anden sag, når vi har de afgørende stemmer i en så vigtig sag"," siger Juliane Henningsen.

"For hvis jeg ikke stemmer, så svarer det til at holde med regeringen. Det får en betydning for det politiske billede".

Det færøske folketingsmedlem Høgni Hoydal fra Republikanerne har også et samarbejde med oppositionen. Han har meddelt, at han vil være neutral, så han stemmer kun, hvis Edmund Joensen fra Sambandspartiet - der er med i det borgerlige valgforbund - stemmer. Så de to ophæver hinanden.