Nyheder

Fødevarepriser stiger yderligere

Danske familier kan godt belave sig på, at det bliver dyrere at fylde ind-købskurven med madvarer. 4000 kr. oven i de 46.000 kr, der udgør det typiske, årlige madbudget for en gennemsnits-familie. Og beløbet er oven i købet konservativt sat, advarer Landbrugs-raadets cheføkonom, Leif Nielsen. "Det er prisstigninger, der er kommet for at blive," siger han til Politiken.

I sidste halvdel af 2007 steg priserne på en række basisvarer. En liter mælk koster således næsten halvanden krone mere end i fjor. Og i løbet af 2008 vil priserne på kød følge med op.

Selv om noget af prisstigningerne skyldes en dårlig høst i Australien og Syd- og Østeuropa, så er det primært den voksende velstand i Kina, der har øget efterspørgslen på fødevarer.

De største prisstigninger er sket fra sommeren 2007. Siden august er priserne på mælk og æg for eksempel steget 14 procent, mens brød og kornprodukter er steget 10 procent. Fjerkræpriserne begyndt at stige, og andre kødprodukter vil følge efter i 2008, fordi verdensmarkedspriserne på foder er fordoblet.

Gartneribranchen vurderer, at danske grøntsager vil stige med 15 procent. Årsagen er stigende omkostninger til opvarmning af drivhuse.