Nyheder

Flere fede lægger sig under kniven

Næsten 2.000 danskere blev sidste år opereret for fedme. Myndighederne åbner nu en kattelem for fedmeoperationer på børn

Antallet af fedmeoperationer på danske sygehuse ryger i vejret.

Indtil 1. december 2007 havde 1.938 svært overvægtige fået snøret mavesækken ind på danske sygehuse - en operation, som mindsker appetitten mærkbart, hvilket giver vægttab. Året før var blot 1.092 danskere gennem en fedmeoperation.

"Vi regner bestemt ikke med, at der bliver færre de kommende år. Snarere tvært­imod. Et estimat viser, at vi om få år må operere 5.000 danskere for fedme årligt," siger chefkonsulent Niels Würgler Hansen fra Sundhedsstyrelsen, der netop har vedtaget nye retningslinjer for fedmekirurgi.

Aldersgrænsen for fedmeoperationer i Danmark bliver sat ned fra 20 til 18 år.

"Og den grænse er ikke hugget i granit. Er det fagligt begrundet, vil vi også operere børn," siger Niels Würgler Hansen.

En 15-årig dansk dreng på over 200 kilo, der på grund af en sygdom ikke følte mæthed, blev i 2007 opereret i Gøteborg, hvor man i et fedmeforsøg opererer børn ned til 14 år.

"Vi holder øje med de svenske erfaringer med børn. Viser de sig at være positive, vil vi se på, om vi skal sætte aldersgrænsen ned endnu en gang," siger professor Peter Funch-Jensen fra Århus Universitetshospital, der står for de nye retningslinjer for fedmekirurgi, der ligger endeligt klar til februar.

Oven i de danske operationer solgte Kirurgirejser sidste år 462 operationer i Tyskland og Belgien, fortæller direktør Atef El-Kher. Heraf 16 børn, hvoraf en var en 17-årig dreng på 173 kilo.

Patientforeningen for fedmeoperererede, Gb-foreningen, glæder sig over, at man nu vil operere flere for fedme.

"Så vi ikke længere må sætte livet på spil på tvivlsomme sygehuse i udlandet. Operationen for mig ændrede alt," siger formand Marlene Højbjerg, der siden operationen har tabt sig fra 136 til 65 kilo.

490.000 danskere vejer over 120 kilo viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.