Nyheder

Trafikpropper koster og stresser

Mens virksomhederne skriger efter mere arbejdskraft, er et stort antal med-arbejdere hver eneste dag inaktive morgen og eftermiddag, fordi de sidder fast i trafikken. Samtidig bliver fire ud af ti bilister så stressede over kø-kørsel, at det påvirker deres arbejdsindsats og familieliv.

Det fremgår af en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Catinet har udarbejdet for FDM, skriver Berlingske Tidende. 20 pct. siger, at de ville være indstillet på at yde en ekstra arbejdsindsats, hvis de slap for trafikpropperne.

Alene i hovedstadsområdet koster trafikpropperne 130.400 spildtimer på hverdage.

"Det er interessant, at hver femte bilist er indstillet på at arbejde mere, hvis der ikke var trængselsproblemer. Især i en tid hvor der mangler hænder og hoveder på arbejdsmarkedet," siger FDM's adm. direktør, Thomas Møller Thomsen.

Han hæfter sig dog også ved, at 80 pct. af bilisterne ikke ønsker at arbejde mere, selv hvis trafikken gled som smurt i olie.

"Der er mange, som har en 37-timers arbejdsuge uanset hvad. Og så er trafikkøer noget, der må gå ud over fritiden," siger Thomas Møller Thomsen.

Halvvering af spildtid svarer til 35.000 job

Som tidligere omtalt i Berlingske Tidende har Foreningen af Rådgivende Ingeniører beregnet, at alene en halvering af spildtiden på de danske veje ville give en gevinst, der svarer til 35.000 fuldtidsstilinger.

Og det tal "skal såmænd nok passe," vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, lektor Flemming Ibsen.

"Hvis man kan komme hurtigere frem i trafikken, vil det ikke bare mindske spildtiden og gavne miljøet. Der er ingen tvivl om, at det også kan være med til at mindske behovet for arbejdskraft, og at der ligger en gevinst dér. Det er sjældent, at man bruger arbejdskraft som argument for at løse trængselsproblemer, men der er en sammenhæng. Det har også stor betydning, når varer skal transporteres gennem et bymiljø," siger Flemming Ibsen.

FDM-direktør Thomas Møller Thomsen er også medlem af regeringens infrastrukturkommission, der på torsdag fremlægger en stor rapport om, hvordan vi sikrer, at transporttiden mellem hjem og arbejde ikke næsten fordobles, når vejtrafikken vokser med 70-90 pct. frem mod 2030.

Kommission foreslår udbygning af veje og kollektiv trafik

Kommissionen, der både anbefaler en massiv udbygning af vejnettet og den kollektive trafik i først og fremmest hovedstadsområdet og Østjylland, har den klare vision, at mobiliteten for personer og varer i Danmark i 2030 fortsat skal være på højeste internationale niveau på trods af den massive vækst i vejtrafikken.

"Det er vigtigt, at der investeres i løsninger af trængselsproblemerne. Det betyder, at vejnettet skal udbygges. Men også kapaciteten på jernbanerne bør øges, så man får fjernet så meget trængsel som muligt. Dermed kommer folk til at skulle bruge mindre tid på transport og slipper for at blive stressede i trafikken," siger Thomas Møller Thomsen.