Nyheder

Fogh vil ikke drøfte EU-afstemning

Statsministeren vil gerne deltage i offentlige diskussioner om, hvorfor han mener, det er vigtigt, at Danmark kommer af med de fire EU-forbehold.

Men hvornår og i hvilken rækkefølge, vælgerne skal forholde sig til dem, vil han ikke tale om.

"Når vi har vedtaget Lissabon-trak-taten og lavet en ny Europapolitisk aftale i Folketinget, så tager vi hul på diskussionen om, hvordan og hvor-når, der skal tages stilling til de fire forbehold," siger Anders Fogh Rasmussen (V).

Vicestatsminister Bendt Bendtsen (K) har ellers tilkendegivet sin holdning om, at forsvars- og retsforbeholdet sættes til afstemning først.

"Det er mange, der tilkendegiver deres holdning. Det har Bendt Bendtsen gjort som konservativ formand, og det er helt i orden. Men regeringen har ikke haft nogen drøftelse om, hvordan proceduren skal være, så regeringen har ikke taget stilling endnu," siger statsministeren.

Det fremgår af regeringsgrundlaget, at de fire forbehold skal sættes til afstemning i denne valgperiode.

Tavs om "big bang"

Fogh vil ikke kommentere, om han øns-ker et "big-bang" - en folkeafstemning om alle fire forbehold - ligesom Helle Thorning-Schmidt. Forløbet fortjener en "meget grundig overvejelse," siger han.

På sit ugentlige pressemøde forklarede Anders Fogh Ramussen, at regeringsprogrammet ikke skelner mellem de fire forbehold om unionsborgerskab, fælles forsvar, fælles mønt og retligt samarbejde.

"Undtagelserne skader danske interesser. Derfor lægger vi op til, at befolkningen skal have lejlighed til at tage stilling til dem i løbet af den valgperiode, vi nu har taget hul på," siger statsministeren.