Nyheder

Danske helikoptere færdige i Irak

De danske helikoptere satte i morges punktum for den danske indsats i det sydlige Irak. Klokken 8.27 lokal tid landede helikopterne efter sidste mission i det krigshærgede land, oplyser Flyvevåbnet.

Helikoptere har holdt øje med farer for de britiske kolonner, der forsyner basen i Basra i det sydlige Irak, og den opgave har de løst godt, mener forsvarsminister Søren Gade (V).

I alt har de danske helikoptere fløjet 354 missioner og sammenlagt været i luften i 680 timer.

"De har gjort en fremragende indsats og har effektivt forhindret vejsidebomber mod de britiske styrker. Nu er jeg tryg ved, at opgaven bliver overtaget af irakerne, som selv sender fire helikoptere," siger Søren Gade.

Færre vejsidebomber

Siden de begyndte deres flyvninger er antallet af vejsidebomber mod de overvågede kolonner faldet drastisk, og der har ingen skade på personel været, oplyser Flyvevåbnet.

Helikopterne overtog efter de danske soldater, som trak sig ud i august. Dermed lukker den sidste flyvetur også den danske indsats i det sydlige Irak efter mere end fire års ørkenkrig. Fremover vil der dog fortsat være omkring 50 danske soldater til stede i hovedstaden Bagdad. Deres opgave er blandt andet at beskytte folk ved den danske ambassade i landet og være med til at træne den irakiske hær.

Den sidste af de omkring 50 mand i helikopterbidraget flyver efter planen ud af Irak på fredag, og vil dermed være hjemme til juleaften.