Nyheder

Peter Brixtoftes byrødder frikendt

12 tidligere byrådsmedlemmer er blevet frifundet for ansvar i Farumsagen. De kunne ikke stoppe Peter Brixtofte, fastslog Retten i Hillerød. De var til-talt for at overtræde den kommunale styrelseslov ved at være for passive over for den egenrådige borgmester.

Ifølge loven skal politikerne i fagudvalgene sørge for, at bevilgede beløb ikke overskrides, og via økonomi-udvalget indstille til byrådet, hvis der er behov for øgede bevillinger. Men ifølge anklageren snorksov politikerne eller også lod de sig simpelthen dupere af Brixtofte.

Det førte til et ubevilget merforbrug for Farum på sammenlagt 157 millioner kroner i 2001.

De 12 byrådsmedlemmer har hele tiden fastholdt, at de ikke havde nogen anelse om den katastrofale økonomiske kurs i kommunen. De mener, at de blev ført bag lyset af Brixtofte og embedsmænd i kommunen, som gemte oplysninger for dem.

Sagen er en af tre straffesager om forholdene i Farum Kommune. Peter Brixtofte er tiltalt i de to andre i henholdsvis Østre Landsret og Højesteret.

Otte af de 12 tiltalte politikere var mødt op ved domsafsigelsen, og lettelsen var stor. Tidligere viceborgmester Per Edrén (K) sagde:

"Det er en utrolig lettelse, for nu har vi gået i to år og spekuleret på den sag."

Han tilføjede, at han hele tiden har været sikker på, at de ville blive frifundet. Og at det var på grund af det politiske eftermæle, at byrådspolitikerne kæmpede for at blive frifundet.

Peter Brixtofte reagerede hurtigt på dommen:

"Jeg er ovenud lykkelig, og dette kan blive vendepunktet i hovedsagen mod mig," siger han.

Anklageren vil læse dommen, før han beslutter sig for, om han vil anke.