Nyheder

Plan: Fred i mellemøsten om et år

Om et år skal der sættes underskrifter på en endelig fredsaftale mellem palæstinensere og israelere. Det var den målsætning, som USA's præsident, George W. Bush sammen med den israelske premierminister og den palæstinensiske præsident kunne præsentere, da de tre åbnede fredskonferencen for Mellemøsten i den amerikanske by Annapolis.

"Det er tid til at afslutte cirklen af blod, vold og besættelse, og det er tid til, at vi sammen ser på fremtiden med tillid og håb," sagde den palæ-stinesiske præsident, Mahmoud Abbas.

Fristen for en fredsaftale er ikke lagt lige om hjørnet. Israelerne og palæstinenserne er imidlertid enige om, at de skal have lavet en aftale senest i slutningen af 2008. Og det er faktisk temmelig ambitiøst. Både fordi parterne stadig står stejlt over for hinanden når det gælder en deling af Jerusalem, de nøjagtige koordinater for en palæstinensisk stat og de mange palæstinensiske flygtninges skæbne. Derudover kan den indre palæstinensiske splittelse gøre hele forløbet temmelig vanskeligt.

Uanset hvad der sker, vil sikkerhedspørgsmålet nemlig som altid optage israelerne i de forhandlinger, der ifølge parterne begynder allerede næste måned.

Men siden Abbas' Fatah-styrker i juni blev nedkæmpet af den islamistiske Hamas-bevægelse i Gazastriben, har den palæstinensiske præsident ikke længere noget at skulle have sagt i det lille tætbefolkede område. Af samme grund kan han heller ikke rigtig forpligte sig på at standse de islamistiske grupper, som skyder raketter ind i Israel fra Gaza.

Opløs terrornetværk

Præsident Bush opfordrede ellers netop Abbas til at få opløst palæstinensiske terrornetværk, mens han bad israelerne om ikke at udvide bosættelserne i de palæstinensiske områder.

Men hvordan Gaza-brikken passer ind i spillet står stadig uvist. For selv om Abbas skulle formå at spærre alle palæstinensiske terrorister på Vestbredden inde, så er det svært at forestille sig en fredsforhandling i lyset af raketter og selvmordsangreb fra Gaza.

Det har fået nogle iagttagere til at sige, at de militante grupper i Gaza sidder inde med en slags voldelig vetoret.

Enige om rammeaftale

Ikke desto mindre blev israelere og palæstinensere kort før fredskonferencens åbning enige om en rammeaftale for fremtidige forhandlinger.

"Ja, der er et dokument," sagde den palæstinensiske topforhandler Ahmed Qurie kort før mødets åbning til nyhedbureauet AFP.

Før konferencens åbning fortalte kilder om forhandlingsbordet ellers til nyhedsbureauet AP, at Israel ikke ville gå med til, at rammeaftalen skulle have som mål at få røget fredspibe allerede inden 2009. Men den nød har de to parter tilsyneladende haft held til at knække.