Nyheder

Syrien med til Mellemøstkonference

Syrien har i dag accepteret en invitation fra USA om at være med på Mellemøst-fredskonferencen, der indledes i Annapolis, Maryland, på tirsdag. Syrien bliver på konferencen repræsenteret af viceudenrigsminister Fayssal al-Mekdad.

Den syriske ledelse besluttede at være med på mødet efter at have modtaget en dagsorden, hvoraf det fremgik, at parterne også skal diskutere fredsbestræbelserne mellem Syrien og Israel. Her er Golanhøjderne, som Israel indtog i krigen i 1967, det afgørende stridspunkt.

Syrien kræver området leveret tilbage.

Syrien har tidligere betegnet spørgsmålet om Golanhøjderne som udslagsgivende for, om landet ville deltage på fredskonferencen.

En talsmand for den israelske premierminister, Ehud Olmert, hilser den syriske beslutning velkommen.

"Israel ser en positiv udvikling i en højt placeret syrisk repræsentants deltagelse i møderne i Annapolis," siger Olmert-talskvinde Miri Eisin.

"Mødet er helt klart om den israelsk-palæstinensiske proces, men kan blive begyndelsen på nye veje til fred i Mellemøsten."

Israelsk-syriske forhandlinger om Golan kørte fast i marts 2000 og er ikke siden blevet officielt genoptaget.

Syrien traf sin beslutning om at deltage "efter at det syriske spor blev føjet til konferencens dagsorden", oplyste det statslige nyhedsbureau SANA. Bureauet forklarede ikke, hvorfor Syrien bliver repræsenteret ved en viceudenrigsminister i stedet for - som de andre arabiske lande - en udenrigsminister.