Nyheder

DF er bedre end meningsmålinger

Dansk Folkeparti kan se frem til et bedre valg end det, meningsmålingerne lægger op til. Selvom analysebureauerne ifølge valgforskere tager højde for udsving i vælgernes forhåndsudsagn, så viser en undersøgelse foretaget af URBAN, at flere af Pia Kjærsgaards vælgere venter med at bekende kulør.

I 2001 lå Dansk Folkeparti ifølge Gallup til at få mellem 10,5 og 11 procent af stemmerne - de fik 12. Og til valget i 2005 endte partiet med 13,2 pct af stemmerne selvom kun 11,8 procent af havde sagt de ville.

"Der er en klar tendens til, at Dansk Folkeparti er underrepræsenteret i meningsmålingerne. For deres vælgere interesserer sig ikke i så høj grad som andre for politik og siger derfor nej til at deltage," forklarer valgforsker fra Københavns Universitet Kasper Møller Hansen og understreger, at det er noget analysebureauerne er blevet bedre til at tage højde for.

Hans kollega professor Søren Risbjerg Thomsen, fra Århus Universitet er enig.

"Især med Dansk Folkeparti har der været en tendens til at undervurdere antallet af vælgere på forhånd. For direkte adspurgt vil mange hellere vil fremstå som vælgere med de 'rigtige holdninger' i stedet for at tilhøre dem, ingen andre gider lege med - og derfor får Dansk Folkeparti som regel et bedre valg end forventet," siger han.